www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ζεστάθηκαν... από μπύρα 200 νοικοκυριά στην Αγγλία

Μια ζυθοποιία στο Σάφολκ στην ανατολική Βρετανία, επιχείρησε πριν από λίγες μέρες να μετατρέψει τα απόβλητα από την μπύρα που παρασκευάζει, σε βιοαέριο. Τελικά, η ενέργεια που παρήχθη καλύπτει της ενεργειακές ανάγκες σε θέρμανση και μαγείρεμα 235 νοικοκυριών!


Το πρόγραμμα της ζυθοποιίας Adnams στο Σάουθγουολντ του Σάφολκ, υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία φυσικού αερίου British Gas. Τα απορρίματα από το κριθάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας μετατράπηκαν επιτυχώς σε βιοαέριο, το οποίο μάλιστα διοχετεύτηκε στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ζυθοποιία, τα απορρίματα που παράγονται από την παρασκευή 150 λίτρων μπύρας ισοδυναμούν με την ενέργεια για θέρμανση και μαγείρεμα που καταναλώνει ένα νοικοκυριό. Η μονάδα της ζυθοποιίας αναμένεται να καλύψει τη λειτουργία της και την κίνηση των φορτηγών της με την πράσινη ενέργεια που θα παράγει η ίδια, ενώ θα διοχετεύει το 60% του βιοαερίου στο εθνικό
δίκτυο.

Το βιοαέριο αποτρέπει τη χρήση φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, υπεύθυνων για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παράγεται από τη ζύμωση οργανικών υλικών, ζωικών και φυτικών (μεθανοποίηση). Αρκετές χιλιάδες εργοστάσια μεθανοποίησης λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη, με γεωργικά, βιομηχανικά και οικιακά οργανικά απόβλητα.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα πράσινης ενέργειας ανακοινώθηκε στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα. Στο Οξφορντσάιρ της νότιας Αγγλίας άρχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο μετατροπής των ακάθαρτων υδάτων σε βιοαέριο. Ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την κλιματική αλλαγή Γκρεγκ Μπάρκερ, δήλωσε ενθουσιασμένος με την πρόοδο που συντελείται στη Βρετανία όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Βρετανία έχει άλλωστε δεσμευτεί να παράγει το 15% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: