www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες

Οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο και πολύ πιο αποτελεσματικά από τις γυναίκες στη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας ή ενός καύσωνα, πράγμα που τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο τόσο τη φυσική άσκηση όσο και μια μεγάλη ζέστη, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Οι χειρότερες στο ίδρωμα είναι εκείνες οι γυναίκες που είναι γενικά ασυνήθιστες στη σωματική άσκηση.

Η μελέτη, υπό τον Γιοσιμίτσου Ινούε του Εργαστηρίου Έρευνας Ανθρώπινης Απόδοσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Οζάκα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πειραματικής φυσιολογίας "Experimental Physiology", σύμφωνα με το BBC και το Live Science, έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, δείχνοντας ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το σώμα τους δυσκολεύεται περισσότερο να μειώσει την θερμότητά του, επειδή ιδρώνει
λιγότερο αποδοτικά σε σχέση με ένα ανδρικό σώμα.

Οι ερευνητές υπέβαλαν 37 εθελοντές και των δύο φύλων σε πειράματα (ποδηλασία επί μια ώρα σε συνθήκες ελεγχόμενης και συνεχώς αυξανόμενης θερμοκρασίας), μετρώντας παράλληλα την παραγωγή ιδρώτα. Διαπιστώθηκε ότι ενώ η σωματική άσκηση αυξάνει τον ιδρώτα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, στους πρώτους το ίδρωμα είναι περισσότερο και πιο αποτελεσματικό. Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη παραγωγή ιδρώτα από τις γυναίκες, εν μέρει επειδή η τεστοστερόνη βελτιώνει την ικανότητα των ανδρών να ιδρώνουν.

Όπως φάνηκε στη νέα μελέτη, οι γυναίκες πρέπει πρώτα να ζεσταθούν πιο πολύ -ή να κουραστούν περισσότερο- σε σχέση με τους άνδρες, προκειμένου να αρχίσουν να ιδρώνουν, πράγμα ακόμα πιο φανερό σε εκείνες που γενικά δεν ασκούνται στη ζωή τους, ενώ αντίθετα πρώτοι και καλύτεροι από όλους και όλες στο ίδρωμα είναι οι γυμνασμένοι άνδρες. Επειδή οι άνδρες αυτοί αρχίζουν πρώτοι να ιδρώνουν και χύνουν μεγαλύτερες ποσότητες ιδρώτα, επιτρέπουν στο σώμα τους να μειώσει έγκαιρα την εσωτερική θερμοκρασία του, πράγμα που τους επιτρέπει να συνεχίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με καλύτερες επιδόσεις την όποια φυσική δραστηριότητά τους. Επίσης αποδείχτηκε ότι οι γυμνασμένες για χρόνια γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα στο ίδρωμα σε σχέση με τους αγύμναστους άνδρες.

«Φαίνεται πως οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν χρειάζεται να ιδρώσουν πολύ στη διάρκεια μιας άσκησης, ειδικά σε ένα ζεστό εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας. Ο Ινούε πρόσθεσε ότι «οι γυναίκες γενικά έχουν λιγότερα σωματικά υγρά από τους άνδρες και μπορεί να αφυδατωθούν πιο εύκολα, συνεπώς η μικρότερη απώλεια ιδρώτα στις γυναίκες μπορεί να αποτελεί μια προσαρμοστική στρατηγική (σ.σ. από εξελικτική άποψη) προκειμένου να επιβιώνουν σε ένα θερμό περιβάλλον, ενώ ο μεγαλύτερος βαθμός ιδρώματος των ανδρών μπορεί να συνιστά μια (σ.σ. εξελικτική) στρατηγική για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητες ή την εργασία τους».

Η νέα έρευνα ρίχνει φως στις αιτίες που τα δύο φύλα αντιδρούν διαφορετικά στη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, ενώ οι ερευνητές, όπως είπαν, πιστεύουν ότι αν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ασκούνται τακτικά πριν επέλθει ένα κύμα καύσωνα, τότε και τα δύο φύλα θα είναι καλύτερα εγκλιματισμένα για να αντέξουν την αυξημένη θερμοκρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: