www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Τηλε...φροντιστήρια φέρνει το «ψηφιακό σχολείο»

Ψηφιακά βιβλία σε όλες τις τάξεις, ενίσχυση των υποδομών στα σχολεία και εξοπλισμό τους με νέες τεχνολογίες αλλά και το παρουσίαση φροντιστηριακών μαθημάτων μέσω βίντεο περιλαμβάνει το ψηφιακό σχολείο, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα.


Πλέον στόχος είναι το περιεχόμενο όλων των βιβλίων να είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή, για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα. Επίσης στους μαθητές θα δίνεται και η δυνατότητα πρόσβασης σε βοηθητικό υλικό μαθημάτων με αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Προβλέπεται μέχρι και ψηφιακή υποστηρικτική διδασκαλία (βιντεοσκοπημένες πρότυπες διδασκαλίες) για τα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Επίσης, το σύνολο των σχολείων της χώρας αποκτούν την ηλεκτρονική τους καρτέλα η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία των μαθητών όπως και η βαθμολογία τους. Με το τέλος της 3ης Γυμνασίου
κάθε μαθητής θα παίρνει πιστοποιητικό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας.

Στο θέμα των υποδομών, τα σχολεία αναμένεται να προμηθευτούν συστήματα διαδραστικής διδασκαλίας (διαδραστικοί πίνακες, data-projectors). Η αρχή γίνεται με 1250 σχολεία που υπέβαλλαν σχετικό αίτημα για τη Β’ Γυμνασίου και στη συνέχεια σε 1.190 Γυμνάσια (60% του συνόλου) και 5.200 Δημοτικά (85% του συνόλου). Ήδη τονίζεται ότι φορητό εργαστήριο Η/Υ θα εγκατασταθεί σε 800 ολοήμερα δημοτικά και όλα τα Γυμνάσια ενώ σε 400 απομακρυσμένα σχολεία θα σταλούν υπολογιστές.

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Το νέο ψηφιακό σχολείο απαιτεί και την ανάλογη εξοικείωση από την πλευρά των εκπαιδευτικών, για αυτό το λόγο τονίζεται πως προβλέπεται επιμόρφωση 103.000 εκπαιδευτικών (57.2% του συνόλου) στη διδακτική αξιοποίηση των εργαλείων τεχνολογιών της, στα μαθήματα ειδικότητας τους αλλά και στη χρήση διαδραστικών πινάκων και της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου, το 35% των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας για τα μαθήματά τους (στην Ε.Ε. 74%), ενώ το 31% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ή σχεδόν καμία εμπειρία στη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (7% στην Ε.Ε.).

Γ. Παπανδρέου: Σε τρία χρόνια όλα τα σχολεία στο διαδίκτυο

Το ψηφιακό σχολείο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Γιώργος Παπανδρέου, καθώς τόνισε πως "ούτε ένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω από τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που γίνεται σε όλο τον κόσμο".

Όπως εκτίμησε, η ψηφιακή τεχνολογία θα αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση, όπως κάποτε τα είχε αλλάξει η τυπογραφία.

Απαντώντας στην κριτική που μπορεί να δεχτεί η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα ότι ρίχνει βάρος στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όταν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη σχολική στέγη, είπε πως "δεν θα περιμένουμε να κάνουμε τα τέλεια ντουβάρια, για να πάρουν τα παιδιά της σημερινής γενιάς αυτό που χρειάζονται ώστε αντιμετωπίσουν το αύριο".

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν ήδη οι υποδομές για το ψηφιακό σχολείο. Όπως είπε, το 97% των σχολείων είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα σε τρία χρόνια θα έχει γίνει η σύνδεση όλων στο δίκτυο οπτικών ινών.

Σε τρία χρόνια εκτίμησε ότι θα μπορούν όλοι οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούν τα εργαλεία του διαδικτύου. Υπολόγισε σε περίπου 30% του συνόλου τους εκπαιδευτικούς που σήμερα δεν ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: