www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πλαφόν στα ελλείμματα των συγκοινωνιών – αυξήσεις στα εισιτήρια

Την επιβολή πλαφόν στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, με νομοθετική ρύθμιση για κάθε μία χωριστά, πρότεινε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, στη συνάντησή του με την τρόικα.


Ειδικότερα, κάθε εξάμηνο θα γίνεται έλεγχος και αν διαπιστωθούν ελλείμματα θα λαμβάνονται μέτρα. Αυτό θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή και θα ισχύσει και για τον ΟΣΕ.

Ακόμα, ο κ. Ρέππας ανέφερε στην τρόικα ότι στα πλάνα της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι εταιρίες που απαρτίζουν σήμερα τον Όμιλο του ΟΑΣΑ, από 5 σε 2, δηλαδή μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς, (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) και μία για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών θα προβλέπει μεταξύ άλλων συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις εργαζομένων όχι μόνο από τον έναν συγκοινωνιακό φορέα
στον άλλον, αλλά, αν χρειαστεί, και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών τονίζουν ότι θα αυξηθεί, ενδεχομένως και 50%, η τιμή του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών.

Στη συνάντηση των δύο πλευρώ τέθηκε και το θέμα του ΟΣΕ. Ο κ. Ρέππας είπε ότι ήδη στις εμπορευματικές μεταφορές το καθεστώς έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να μη χάνει κανένα πελάτη, οι μισθοί του προσωπικού μειώθηκαν κατά 20%, ενώ τα επιδόματα δεν υπερβαίνουν πλέον το 10% του βασικού μισθού. Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, καθώς γίνονται συζητήσεις με επενδυτές από την Κίνα, τη Γαλλία και άλλες χώρες, αλλά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές ζήτησαν από τον υπουργό να "ασκήσει πολιτική πίεση" για το άνοιγμα επαγγελμάτων και έδειξαν ενδιαφέρον για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμβάσεις παραχώρησης στα περίπου 40 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Τέλος, ο υπουργός ξεκαθάρισε στους ελεγκτές ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. «Όσο είμαι εγώ εδώ δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις από τις ΔΕΚΟ που εποπτεύει το υπουργείο μου», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι πριν καταλήξουμε στις αποφάσεις, έχουμε ζυγίσει κάθε βήμα, ώστε να μην αναγκαστούμε να κάνουμε πίσω.


Δεν υπάρχουν σχόλια: