www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μέτρα 4 δισ. προαναγγέλλει ο γ.γ. το υπουργείου Οικονομικών

Επιπλέον 4 δισ. ευρώ θα αναζητήσει το υπουργείο Oικονομικών το 2011, αφού η αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 δεν αλλάζει το στόχο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.


Σχετικές δηλώσεις έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό του 2010 θα είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Δήλωσε ότι τα έσοδα του 2011 θα στηριχθούν στην εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά και στην περαίωση.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των ελεύθερων επαγγελματιών στην πρόσκληση του υπουργείου είναι έως τώρα χλιαρή. Έως σήμερα έχουν εισπραχθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ από την
περαίωση, ενώ ο στόχος για φέτος είναι η είσπραξη 400 εκατ. ευρώ.

Η αρχική προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση λήγει μεθαύριο, 18 Νοεμβρίου για όσους έχουν λάβει εκκαθαριστικά χωρίς λάθη και στις 29 Νοεμβρίου για τις περιπτώσεις που απαιτούνται διορθώσεις.

Ο γ.γ. Οικονομικών ανέφερε ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν και μετά τις 18 Νοεμβρίου, χάνοντας όμως τα αρχικά ευεργετήματα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, απάντησε πως "αν υπάρξει πίεση θα το εξετάσουμε".

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ΦΠΑ, ο Δημ. Γεωργακόπουλος διευκρίνισε ότι εξετάζεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13% για ορισμένα προϊόντα και η μεταφορά άλλων στον υψηλό συντελεστή 23%. "Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός. Όλα είναι επάνω στο τραπέζι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο υπουργός", υπογράμμισε.

Εκτίμησε πως οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα σχέδια για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σημείωσε πως λόγω της ύφεσης "δεν μπορούν να δώσουν πολλά".

Ωστόσο, εντός του έτους θα προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών τιμών, ώστε να γίνει η εξίσωση αντικειμενικών και πραγματικών τιμών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: