www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

΄Ακης Τσελέντης: Πιθανή η ενεργοποίηση ρηγμάτων στην ευρύτερη της Ιαπωνίας περιοχή


Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Ιαπωνία είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει σε συντομότερο χρονικό διάστημα ήδη ώριμα ρήγματα, αλλά μόνο στην ευρύτερη περιοχή του επικέντρου, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Ακης Τσελέντης.

Συμπλήρωσε πάντως πως όταν σημειώνεται ένας σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ, επηρεάζεται όλος ο πλανήτης, αφού η γη δονείται όπως η καμπάνα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να ενεργοποιήσει όλα τα ρήγματα.

Σε ό,τι αφορά το τσουνάμι υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο, αφού στον ελληνικό χώρο οι ισχυροί σεισμοί δεν μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ακόμη πως το σεισμό τον περίμεναν στην Ιαπωνία και μάλιστα είχαν θωρακιστεί, ενώ όσον αφορά το τσουνάμι εξήγησε ότι το μέγεθός του ήταν μεγάλο, επειδή
εκδηλώθηκε μεγάλος σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μετατόπιση του πυθμένα της θάλασσας.

Με αφορμή την ψύχραιμη αντίδραση των κάτοικων όπου έγινε αισθητός ο σεισμός της Ιαπωνίας, αλλά και την αντοχή των κτιρίων, ο ʼκης Τσελέντης τόνισε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται έλλειμμα στην αντισεισμική προστασία, τονίζοντας ότι πρέπει να θωρακιστούν τα κτίρια και να υπάρξει η ανάλογη εκπαίδευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: