www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

25 φάκελοι για καρτέλ στο «στόχαστρο»

Προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη αποτελούν την άμεση προτεραιότητα και βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές πρόκειται για περισσότερες από 25 περιπτώσεις που βρίσκονται είτε στο στάδιο της έρευνας είτε στο στάδιο της συγκρότησης εισηγήσεων προς την Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής. Το τελευταίο διάστημα μετά την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, το θέμα της ακρίβειας, μέσα όμως από τη διάσταση του ανταγωνισμού- δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αγορανομικής παρέμβασης- έχει πλέον τεθεί στο προσκήνιο της λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και κατά συνέπεια της Επιτροπής.

Πηγές του υπουργείου εξηγούν πως η θέση του υπουργού είναι ότι «εδώ και χρόνια η υγιής επιχειρηματικότητα απομονώνεται και το εισόδημα του έλληνα καταναλωτή συμπιέζεται εξαιτίας των πολλών στρεβλώσεων που υπάρχουν στην αγορά και των παραβάσεων του νόμου περί ανταγωνισμού στην Ελλάδα». Και τονίζουν ότι «ως συνέπεια της κατάχρησης της δεσπόζουσας
θέσης και των αθέμιτων πρακτικών που υιοθετούν πολλές εταιρείες,οι υγιείς επιχειρήσεις δυσχεραίνονται, ενώ διαμορφώνονται σε πολλές περιπτώσεις άδικες τιμές για τους πολίτες». Σε αρκετές περιπτώσεις και δοθείσης ευκαιρίας ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τονίσει ότι «αυτή η κατάσταση προφανώς και δεν είναι ανεκτή. Η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και η εφαρμογή του νόμου αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και πολιτικό στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».

Από την άλλη πλευρά, πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνουν προς «Το Βήμα» ότι «στην άμεση προτεραιότητά μας είναι κατ΄ αρχήν τα αγαθά που συγκροτούν το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς” και κατά δεύτερον,τα κλειστά επαγγέλματα και τα κατώτατα όρια αμοιβών των υπηρεσιών που προσφέρουν». Οι ίδιες πηγές όπως έλεγαν «υπάρχουν στρεβλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στη διαμόρφωση των τιμών και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς». Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, λοιπόν, σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση σχετικά με τις κατηγορίες εναρμονισμένης πρακτικής στη διαμόρφωση των τιμών εξαγωγής στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Εχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο των διασκέψεων. Στην περίπτωση αυτή είναι γνωστό ότι οι τιμές των ψαριών στην εσωτερική αγορά, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που επικρατεί μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, έχουν καταρρεύσει, αλλά οι εταιρείες- κατά την εισήγηση- ήλθαν σε συνεννόηση μεταξύ τους να μη «χτυπηθούν» στις τιμές των προϊόντων που εξάγουν. Και γι΄ αυτό εγκαλούνται.

Επίσης στην Ολομέλεια εκδικάζεται η λεγόμενη «υπόθεση της ακτοπλοΐας». Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για την παραπομπή 14 ακτοπλοϊκών εταιρειών και της ένωσης ακτοπλοϊκών εταιρειών με τις κατηγορίες του έμμεσου καθορισμού των ναύλων και για τον προσυμφωνηθέντα καταμερισμό των άγονων γραμμών. Στην προκειμένη περίπτωση η σχετική εισήγηση ήταν καταπέλτης σε βάρος τους.

Μία όμως από τις σημαντικότερες υποθέσεις, που θα έχει άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, δεδομένης της κρίσης που πλήττει τον κατασκευαστικό τομέα της οικονομίας με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τον καθορισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος των κατώτατων αμοιβών των μηχανικών. Η υπόθεση αφορά περισσότερους από 90.000 μηχανικούς και οι αμοιβές είναι θεσμοθετημένες.

Επίσης στις 20 Δεκεμβρίου πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια η υπόθεση των μεσιτών ακινήτων, οι συλλογικοί φορείς των οποίων κατηγορούνται για τον καθορισμό τους ύψους των προμηθειών στην πώληση των ακινήτωνεισπράττουν 2% από την πωλητή του ακινήτου και 2% από τον αγοραστή. Ακολούθως έπεται- δεν έχει πάρει ακόμη ημερομηνία εκδίκασης- η υπόθεση της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Βορείου Ελλάδος, η οποία κατηγορείται για τη διαφορετική τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη απ΄ ό,τι στη Θεσσαλία-, υπόθεση που ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία, της οποίας μετά από έρευνα διαπιστώθηκε η βασιμότητα και η υπόθεση εισάγεται στην Ολομέλεια. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται περίπου δυο-τρεις δεκάδες ερευνών που αφορούν ισάριθμους κλάδους της αγοράς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

* Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατηγορούνται για εναρμονισμένη πρακτική στο ποσοστό των αυξήσεων- οι οποίες μετά την έρευνα της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού αποσύρθηκαν.

* Ο κλάδος των αλεύρων, πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της αύξησης των τιμών, που μετά την αρχική παρέμβαση της Επιτροπής εστάλη από τον σύνδεσμο των αλευροβιομηχανιών ανακοίνωση ανάκλησης των ανατιμήσεων.

* Η αγορά της μπίρας, πρόκειται για «πολυκαιρισμένη» υπόθεση που αφορά τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τη Μύθος Ζυθοποιία) και * οι προμήθειες των πιστωτικών καρτών, που εισπράττουν οι τράπεζες και οι εταιρείες έκδοσής τους, έπειτα από σχετική καταγγελία του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ.Σπυράκου.

΄Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, όλες αυτές οι υποθέσεις αφορούν πλευρές της καθημερινότητας των πολιτών, με έμφαση στο θέμα των τιμών και τον τρόπο διαμόρφωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: