www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Νέο Σύνταγμα ζητά η Ε.Ε. από την Τουρκία

Ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες και θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.


Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος ως το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε..

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πιέσεις που δέχονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλισθεί η ελευθερία έκφρασης στη χώρα.


"Με ένα νέο Σύνταγμα, θα ενισχυθεί επίσης το κράτος δικαίου χάρη σε ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό (...) Με ένα νέο Σύνταγμα, η Τουρκία θα σημειώσει σημαντική
πρόοδο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος και αυτών των μειονοτήτων", πρόσθεσε ο Φούλε.

Το ισχύον τουρκικό Σύνταγμα αποτελεί κληροδότημα του πραξικοπήματος του 1980 και παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί θεωρείται ότι ευνοεί μια απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν μέσω δημοψηφίσματος τη συνταγματική αναθεώρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ των αλλαγών ήταν και ο περιορισμός της εξουσίας όσον αφορά στην ιεραρχία των δικαστών και του στρατού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει και σε νέες μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει πριν τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: