www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Τι πρέπει να ξέρετε, πριν αποφασίσετε για την θέρμανσή σας

Aναζητήσαμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού. Οι σύγχρονες πηγές θερμότητας είναι με το μέρος μας.
Απαραίτητες συστάσεις

Λέβητας: Kατασκευασμένος από μαντέμι ή χάλυβα, ζεσταίνει το νερό το οποίο κυκλοφορεί και θερμαίνει τα σώματα.

Καυστήρας: Συσκευή η οποία θέτει σε λειτουργία τον λέβητα.

Κυκλοφορητής: Διοχετεύει το ζεστό νερό από τον λέβητα στα θερμαντικά σώματα και αντιστρόφως.

Kcal: Θερμίδες, η μονάδα μέτρησης της απόδοσης του λέβητα και των θερμαντικών σωμάτων, όπως και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτόνομη θέρμανση

Η κεντρική θέρμανση είναι συνήθως πρόβλημα στις πολυκατοικίες. Μπορείτε όμως, με κάποιο κόστος, να τη μετατρέψετε σε αυτόνομη, αλλάζοντας ολόκληρο το δίκτυο σωληνώσεων ή
τοποθετώντας σε όλα τα σώματα ηλεκτρικές βαλβίδες, οι οποίες συνδέονται ασύρματα με έναν ηλεκτρικό πίνακα όπου καταγράφεται η κατανάλωση κάθε διαμερίσματος.

Οικονομική κατανάλωση

Επειδή η αυτονομία θέλει σωστή διαχείριση, για να εξασφαλίσετε ζεστασιά και οικονομία, ρυθμίστε τον θερμοστάτη χώρου στην ιδανική θερμοκρασία (20-22°C), έτσι ώστε, όταν αυτή επιτυγχάνεται, να κλείνει αυτομάτως ο καυστήρας. Για βέλτιστο αποτέλεσμα τοποθετήστε και έναν εξωτερικό θερμοστάτη καθώς και ηλεκτροβάνα αναμείξεως του νερού (προσαγωγής και επιστροφής). Ετσι αντισταθμίζεται η θερμοκρασία του εξωτερικού χώρου με αυτήν του σπιτιού και προσαρμόζεται ανάλογα η κατανάλωση.

Σωστή θέση του καλοριφέρ

Τοποθετούνται στους εξωτερικούς τοίχους και κάτω από παράθυρα, ώστε να μειώνονται οι επιδράσεις της απώλειας θερμότητας από αυτά τα σημεία.

Αντικατάσταση

Για την αλλαγή των παλιών θερμαντικών σωμάτων λαμβάνεται υπόψη η απόδοσή τους βάσει της μελέτης του δικτύου. Εναλλακτικά, μετρήστε το μήκος, το πλάτος και τις φέτες τους (αν έχουν).

Φυσικό αέριο

Για να αλλάξετε το καύσιμο υλικό μπορείτε να κρατήσετε τα υπάρχοντα σώματα και να αντικαταστήσετε τον καυστήρα και τον λέβητα (σε περίπτωση που δεν είναι μαντεμένιος και έχει φθορές). Επίσης, στο λεβητοστάσιο θα πρέπει να εξασφαλίσετε επαρκή φυσικό αερισμό. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα επιτύχετε την ανακύκλωση του αέρα με έναν ανεμιστήρα που θα τον εισάγει και έναν που θα τον αποβάλλει. Ακόμη απαιτούνται ένας ανιχνευτής διαφυγής αερίου αλλά και ένας διακόπτης, ο οποίος θα σφραγίζει τη βαλβίδα εισχώρησης αερίου σε περίπτωση κινδύνου.

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Συνεπάγεται την απουσία θερμαντικών σωμάτων και αποτελείται από ένα σύστημα σωληνώσεων μέσω των οποίων κυκλοφορεί ζεστό νερό κάτω από το δάπεδο. Τα θετικά της είναι πολλά (ομοιόμορφα κατανεμημένη θέρμανση, εξοικονόμηση ενέργειας), ενώ τα μειονεκτήματά της (ακόμη και στην υγεία, με τη δημιουργία κιρσών) οφείλονται σε κακοτεχνίες. Σε πολυκατοικίες, για την αλλαγή συμφωνούν όλοι οι ένοικοι, καθώς αλλάζει το δίκτυο.

Ενεργειακά τζάκια

Τα κοινά σημεία με τα συμβατικά τζάκια είναι η καύση ξύλων και η ύπαρξη καμινάδας. Τα ενεργειακά ωστόσο είναι κλειστού τύπου (η εστία διαθέτει ειδική πόρτα) και με ένα σύστημα αεραγωγών μπορούν να θερμάνουν παραπάνω από ένα δωμάτια. Εγγυώνται ασφάλεια καθώς αποκλείεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τις καύτρες και ταυτόχρονα ο περιβάλλων χώρος παραμένει καθαρός. Παράλληλα εξασφαλίζεται μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση (η κλειστή πόρτα αυξάνει τη θερμοκρασία) και οικονομία, καθώς μέσω του ελέγχου του οξυγόνου ρυθμίζεται και το επίπεδο της καύσης. Οι περισσότεροι τύποι συμβατικών τζακιών μπορούν να αναβαθμιστούν με μια διαδικασία σχετικά απλή, σύντομη και οικονομική: Η υπάρχουσα εστία αντικαθίσταται με μια νέα ενεργειακή (κασέτα) του ίδιου υλικού και γίνονται οι απαραίτητες μετατροπές στην υπόλοιπη εγκατάσταση (έξοδοι αεραγωγών, μονώσεις, είσοδος εξωτερικού αέρα).

Τζάκια αερίου

Η καύσιμη ύλη τους είναι το υγραέριο ή το φυσικό αέριο και αποτελούν ιδανική λύση όταν η τοποθέτηση καμινάδας είναι αδύνατη. Διατίθενται με ή χωρίς γυαλί στην πρόσοψη, η ένταση της φλόγας ελέγχεται μέσω τηλεκοντρόλ, ενώ η λειτουργία τους είναι πιο οικονομική από την συμβατική.

Ξυλόσομπες

Σαν βγαλμένες από παραμύθια, επανέρχονται στο προσκήνιο με νέα σχέδια και ολοένα περισσότερους καταναλωτές να τις προτιμούν. Χάρη στην αερόθερμη λειτουργία τους θερμαίνουν ικανοποιητικά έναν ή και περισσότερους χώρους, ενώ πολλά μοντέλα διατίθενται και με φούρνο.

Τεχνολογία Pellet

Ενα επαναστατικό προϊόν από ρινίσματα ξύλου μεγάλης θερμικής απόδοσης, που βρίσκει εφαρμογή σε ανάλογης κατασκευής τζάκια και σόμπες χωρίς να απαιτεί την τοποθέτηση συμβατικής καμινάδας αλλά μιας με μικρή διατομή και χαμηλό ύψος. Επιπλέον, η συχνότητα καύσης (ώρες, ημέρες) στα τζάκια και στις σόμπες pellet προγραμματίζεται ηλεκτρονικά, ακόμη και όταν απουσιάζετε από το σπίτι, μέσω κινητού τηλεφώνου ή ενός μόντεμ.

Ξυλο…σοφίες

Η υγρασία (άνω του 20%) μειώνει την παραγόμενη ενέργεια από την καύση του ξύλου. Ιδανική θεωρείται η ξυλεία που έχει αποθηκευτεί για ένα-δύο χρόνια σε στεγασμένο και αεριζόμενο χώρο. Γενικώς τα ξύλα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα μαλακά, όπως το πεύκο που αρπάζει πιο εύκολα, δίνει μεγαλύτερη φλόγα και καίγεται πιο γρήγορα, και τα πιο σκληρά, όπως η ελιά και η οξιά, που καίγονται πιο αργά, δίνουν μικρότερη φλόγα, κρατάνε περισσότερο και δεν αφήνουν κατάλοιπα όπως το πεύκο. Αποφεύγετε πάντως να χρησιμοποιείτε MDF και ξύλα που περιέχουν χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: