www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Συστήνεται φορέας για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Στη σύσταση φορέα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.» (ΕΔΕΥ Α.Ε.), που παρουσίασε κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο η Τίνα Μπιρμπίλη, θα έχεις ως σκοπό την άσκηση και διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας. Παράλληλα, θα είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι αρμοδιότητες του νέου φορέα έχουν ως εξής:

1.Θα παρέχει εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις, στο Δημόσιο, σχετικές με τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων.

2.Θα διερευνά και θα αξιολογεί το δυναμικό της χώρας σε υδρογονάνθρακες.

3.Θα διαχειρίζεται τα στοιχεία και τα δεδομένα που αποκτήθηκαν στο παρελθόν ή θα αποκτώνται στο μέλλον κατά τη διάρκεια εργασιών.

4.Θα εισηγείται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τις προτεινόμενες περιοχές προς παραχώρηση, καθώς και τον τύπο της σύμβασης.

5.Θα προετοιμάζει και θα διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς και θα αξιολογεί τις προσφορές για την παροχή δικαιωμάτων επί των ανωτέρω περιοχών.

6.Θα αξιολογεί τις αιτήσεις άδειας αναζήτησης.

7.Θα συντάσσει, θα διαπραγματεύεται και θα εισηγείται προς υπογραφή τα σχέδια των σχετικών συμβάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.

8.Θα εκπονεί οικονομοτεχνικές αποτιμήσεις και αναλύσεις επιχειρηματικών κινδύνων και θα είναι επιφορτισμένο να καταρτά οικονομοτεχνικές μελέτες ανάπτυξης κοιτασμάτων.

9.Θα παρακολουθεί συνεχώς θα αναλύει τη διεθνή ενεργειακή αγορά, ιδιαιτέρως σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

10.Θα συνεργάζεται άμεσα με υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και με σχετικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλους οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: