Κράνα, μύρτιλα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βανίλιες, μελιτζάνες. Οι πολυφαινόλες που τους χαρίζουν το μοβ χρώμα λειτουργούν αντιοξειδωτικά και βοηθούν να καταπολεμηθούν οι βλάβες που προκαλούνται από τον ελεύθερο σίδηρο στα κύτταρα του οργανισμού. Οπως υπογραμμίζεται στο ερευνητικό πόρισμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Toxicology, για τη θωράκιση του οργανισμού μας αρκεί η κατανάλωση «δύο μοβ φρούτων ή λαχανικών» καθημερινά. «Παραδοσιακά
σκεφτόμαστε τον σίδηρο ως κάτι καλό για τον οργανισμό μας. Ομως στη λάθος μορφή, δηλαδή ο ελεύθερος σίδηρος, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που είναι τοξικές για το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες των κυττάρων», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ντάγκλας Καλ, επικεφαλής της ερευνητικής
ομάδας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Τι πρέπει να τρώμε
* Σταφύλια και το χυμό τους Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από ό,τι το τσάι, το κόκκινο κρασί, ο χυμός πορτοκαλιού και το γκρέιπφρουτ.
* Μύρτιλα Ενα αγαπημένο superfood, που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.
* Βατόμουρα Περιέχουν βιταμίνες C και Ε, πηκτίνη και αντιοξειδωτικά. Είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος και βιταμίνης Β.
* Σταφίδες Περιέχουν σίδηρο και φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
* Μελιτζάνες Εχουν αντιισταμινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου