www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μαχαίρι στους μισθούς των ΔΕΚΟ

Νέες περικοπές στις αποδοχές σχεδόν όλων των εργαζομένων στις 54 ΔΕΚΟ προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.


Συγκεκριμένα, επιβάλλεται μείωση 10% στο τμήμα των αποδοχών που υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα ορίζεται ανώτατο επίπεδο μεικτών αμοιβών τα 4.000 ευρώ ανά μήνα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η οικονομική εποπτεία των ΔΕΚΟ "περνάει" στο υπουργείο Οικονομικών, με τα κατά περίπτωση καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία να περιορίζονται στη λεγόμενη λειτουργική εποπτεία. Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα ασκεί οικονομικό έλεγχο σε επιχειρήσεις στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε -τουλάχιστον όχι απευθείας- λόγο, όπως για
παράδειγμα η Αττικό Μετρό Α.Ε., η ΕΡΤ, η Εγνατία Οδός Α.Ε. ή η Κτηματολόγιο Α.Ε.

Οι εταιρείες προβλέπεται να υποβάλουν ανά τρίμηνο οικονομικές καταστάσεις, τις οποίες θα ελέγχουν ορκωτοί ελεγκτές, με το υπουργείο Οικονομικών να απειλεί ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο και όσον αφορά τις αποδοχές:

* Το πλαφόν των 4.000 μεικτών αποδοχών τον μήνα αφορά στο σύνολο του προσωπικού, εκτός των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η εν λόγω ρύθμιση αφορά στο 10% των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

* Μειώνονται κατά 10% οι μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ. Η ρύθμιση, κατά την κυβέρνηση, επηρεάζει το 89% των εργαζομένων.

* Η μέγιστη δυνατή μείωση στις συνολικές αμοιβές ενός εργαζομένου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: