www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ρουμπινί: Ανάπτυξη ή κοινωνική έκρηξη

Κοινωνική έκρηξη και πολιτικές συνέπειες προβλέπει για την Ελλάδα ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε περίπτωση που η ανάπτυξη δεν αποκατασταθεί μέσα σε 6 με 12 μήνες. Προτείνει για πολλοστή φορά, μια «φιλική» αναδιάρθρωση χρέους, η οποία θα συνοδεύεται από μείωση των επιτοκίων των δανειστών και παράταση χρόνου αποπληρωμής των δανείων.


Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, ο Νουριέλ Ρουμπινί σημειώνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα, σύμφωνα και με το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε.. Προσθέτει, ωστόσο, ότι όσο αναγκαίες και να είναι οι περικοπές, δημιουργούν ύφεση που εάν δεν αντισταθμιστεί με οικονομικά κίνητρα ανάπτυξης θα δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις.

"Ενώ αυτές οι κινήσεις είναι αναγκαίες καθώς δημιουργούν τα θεμέλια για δυνατή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, εάν αυτή δεν αποκατασταθεί σε 6 με12 μήνες, τότε, πιστεύω ότι οι κοινωνικές και
πολιτικές συνέπειες, θα είναι πολύ σοβαρές. Έτσι η βασική μέριμνα θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της οικονομικής ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατό.", τονίζει.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί χαρακτηρίζει "κομβικό" τo στοιχείo της δικαιοσύνης και απολύτως απαραίτητη την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει οι έχοντες, να πληρώσουν τα ποσά των φόρων που τους αναλογούν.

"Φιλική" αναδιάρθρωση χρέους

Η λύση σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία θα έρθει ομαλά και θα είναι φιλική προς τους δανειστές.

Όπως τονίζει "οι πιστωτές του κράτους, κυρίως ξένοι πιστωτές, πρέπει να μοιραστούν αυτό το βάρος μέσα από μια συντεταγμένη και φιλική προς τις αγορές αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Επεκτείνοντας τις λήξεις ομολόγων σε βάθος χρόνου και μειώνοντας τα επιτόκια του παλαιού χρέους σε χαμηλότερα επίπεδα, μέσω νέων δανείων, με τρόπο που θα περνά μέρος του βάρους στους κατόχους ομολόγων".

"Είναι προτιμότερο να επεκτείνεις την λήξη των ομολόγων σε βάθος 10ετίας ή 15ετίας και να περιορίσεις τα επιτόκια των νέων δανείων σε βιώσιμα επίπεδα.", σημειώνει.

Όσον αφορά στην απάντηση γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, ο λόγος είναι η προστασία των τραπεζών από τις κυβερνήσεις.

"Ο λόγος για τον οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η αναδιάρθρωση χρέους σχετίζεται με την ζημιά που θα υποστούν από μια τέτοια κίνηση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά και με τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ" τόνισε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: