www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Εξώδικο φαρμακοποιών στον ΕΟΦ

Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών έστειλαν εξώδικο προς τον ΕΟΦ για τα άδεια ράφια των φαρμακείων τους, ζητώντας την παρέμβαση του οργανισμού, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα το συντομότερο, διαφορετικά, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα στηρίξουν κάθε νομική ενέργεια μέλους τους που στρέφεται κατά ενεργειών ή παραλείψεων οποιουδήποτε υπευθύνου για την κατάσταση αυτή.


Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι περισσότερα από 400 φάρμακα εμφανίζουν έλλειψη τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων είναι γνωστά καρδιολογικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά και άλλα.

Από την πλευρά του ο ΕΟΦ προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα ελέγχους σε φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και φαρμακαποθήκες προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι
πραγματικές αλλά και ποιοι έχουν την ευθύνη για τις ελλείψεις αυτές.

Στον ΕΟΦ επισημαίνουν ότι αν διαπιστωθεί ότι υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες, θα τους επιβληθούν υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Εάν ευθύνονται οι φαρμακαποθήκες επειδή επανεξάγουν φάρμακα τα οποία είναι αναντικατάστατα, ο ΕΟΦ προσανατολίζεται ακόμα και να απαγορεύσει την εξαγωγή των φαρμάκων αυτών.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών επιμένουν ότι οι ελλείψεις είναι τεχνητές και εκτιμούν ότι για αυτές ευθύνεται η μείωση των τιμών στα φάρμακα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι φαρμακοποιοί «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνες για τις ελλείψεις τις φαρμακευτικές εταιρίες όσον αφορά την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φάρμακα και λένε ότι ελλείψεις εμφανίστηκαν κυρίως τον Μάιο όταν έπεσαν και οι τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι γνωστά φάρμακα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η νόσος πάρκινσον, η επιληψία, οι ψυχώσεις αλλά και φάρμακα που δίνονται σε ασθενείς με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: