www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Στη γενιά των 700 ευρώ μπαίνουν 10 εκατ. Έλληνες

«Ελευθέρας» για άγρια περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και απολύσεις δίνει το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, βάζει ως μοναδικό όρο, αυτοί να μην πέφτουν κάτω από το βασικό μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με την υπουργό, Λούκα Κατσέλη, η κυβέρνηση προσβλέπει την «ωριμότητα» και στην «μαχητικότητα» εργοδοτών και εργαζομένων για να μη γίνει κατάχρηση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΕΕΣΣΕ).


Οι όροι της ΕΕΣΣΕ θα συμφωνούνται στο επίπεδο της επιχείρησης, σε ετήσια βάση. Με αυτή θα προσδιορίζεται η απόκλιση των μισθών από εκείνους που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και ζητήματα, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα και η διάρκεια εφαρμογής της επιχειρησιακής σύμβασης.

Επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπογραφούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, στις οποίες δεν υπάρχει σωματείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα
εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.

Εργοδότες και εργαζόμενοι θα είναι μεν υποχρεωμένοι να καταθέσουν κοινή αιτιολογημένη έκθεση στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά εκείνο θα έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο.

Βγαίνοντας, ωστόσο, από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του οικείου συνδικάτου. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: