www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος στις συλλογικές συμβάσεις!

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις πήραν το πράσινο φως από την τρόικα και είναι πιθανό να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διατηρείται ο κανόνας των κλαδικών συμβάσεων ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα ισχύουν κατά παρέκκλιση μετά από συμφωνία εργοδότη και σωματείου ή ομοσπονδίας. Δεν καθορίζεται επίσης ενιαίο ποσοστό μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο δίχτυ ασφαλείας θα είναι οι αποδοχές που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση. Δηλαδή σε καμία περίπτωση μισθός, στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 740 ευρώ.

Επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους

Σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα ισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειωμένες μισθολογικές απολαβές σε σχέση με όσα προβλέπουν οι κλαδικές. Όπου δηλαδή υπάρχει σωματείο εργαζομένων (200 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 21 εργαζομένους για ένα χρόνο), θα ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τη δυνατότητα να επεκταθεί για έναν ακόμη. Οι
εργοδότες θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένους μισθούς σε σχέση με αυτούς που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, όχι όμως κάτω από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δηλαδή τα 740 ευρώ. Μετά το πέρας των δύο χρόνων, οι απολαβές των εργαζομένων θα επανέρχονται στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων.

Επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους

Για επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται από σωματείο θα προβλέπεται η επέκταση της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων. Εάν ένας επιχειρηματίας επιθυμεί να προβεί σε μειώσεις μισθών, τότε τον λόγο θα έχει η εκάστοτε ομοσπονδία. Εάν δεν βρεθεί λύση, η υπόθεση θα οδηγείται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Απολύσεις

O εργοδότης που καταφεύγει στην λύση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα δεσμεύεται ότι καθ' όλη την εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων αποδοχών θα διατηρεί τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων κάτι που ανοίγει το παράθυρο στις επιχειρήσεις -που θα εφαρμόσουν τις ειδικές συμβάσεις- να απολύσουν μεμονωμένους εργαζόμενους προσλαμβάνοντας άλλους με χαμηλότερες αποδοχές και με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Θα επιτρέπονται οι μεμονωμένες όχι όμως οι ομαδικές απολύσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι ειδικές συμβάσεις, ενώ η αποζημίωση θα υπολογίζεται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση.

Ημιαπασχόληση

Οι επιχειρήσεις που θα συνάπτουν επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να προχωρούν και στην παράλληλη εφαρμογή «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: