www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η ρύπανση «ανέβηκε» το Έβερεστ

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει επιβλαβή επίπεδα των ρύπων από βαρέα μέταλλα στις απομακρυσμένες κορυφές του όρους Έβερεστ, μια ένδειξη ότι ο μολυσμένος αέρας μπορεί να ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις.

Κάθε δείγμα χιονιού που συλλέχθηκε σε υψόμετρο μεταξύ 5.334 και 7.772 μέτρων περιείχαν επίπεδα καδμίου και αρσενικού που υπερέβαιναν τα πρότυπα ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Southern Maine στο Gorham.

Επίσης κάθε δείγμα εδάφους περιείχε ανασφαλή επίπεδα καδμίου. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Soil Survey Horizons, τα επίπεδα τοξινών ήταν υψηλότερα προς την κορυφή του βουνού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο άνεμος είχε μεταφέρει σε μεγάλο υψόμετρο
τοξίνες ουσίες από τις Ασιατικές βιομηχανικές περιοχές.

Ερευνητές μιλώντας για τα αποτελέσματα έκαναν λόγο για ανησυχία, διότι π.χ. οι ορειβάτες χρησιμοποιούν το λιωμένο χιόνι για πόσιμο νερό. «Οι άνθρωποι στο καταφύγιο του Everest φορούν συχνά συσκευές εξαερισμού απλώς και μόνο επειδή υπάρχει τόσο πολλή σκόνη», δήλωσε ο Samantha Langley-Turnbaugh, ένας από τους ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: