www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Μια διαταραχή νευρολογικής φύσεως είναι το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση.


Πολλές φορές η ακαταμάχητη αυτή επιθυμία παρομοιάζεται μ' αυτήν της έντονης φαγούρας, στην οποία εάν δεν ξυστούμε δεν ανακουφιζόμαστε.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το Σύνδρομο αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους είτε με το περπάτημα ή το τέντωμα ή το τρίψιμο, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμήσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους.

Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερέψουν με την ακινησία και εντείνονται συνήθως το βράδυ με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν κακή ποιότητα ύπνου.

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών μπορεί να υπάρχει εκ γενετής είτε να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως περιφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και να
εμφανιστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 5%-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από το Σύνδρομο, ενώ μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση το οποίο και λαμβάνει τελικά την σωστή αγωγή.

Δεν υπάρχει κατάλληλη θεραπεία για τα ανήσυχα πόδια, αλλά με τη σωστή αγωγή τα συμπτώματα μετριάζονται και οι ασθενείς ανακουφίζονται.





Δεν υπάρχουν σχόλια: