www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αυθαίρετα: Νέα εγκύκλιος για την τακτοποίηση


Με νέα εγκύκλιο, το ΥΠΕΚΑ παρέχει επιπλέον διευκρινήσεις για τη διαδικασία που πρέπει να γίνει προκειμένου να διαγραφούν από κάποιον πολίτη τα βεβαιωθέντα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί σε αυθαίρετα, που πλέον έχουν «τακτοποιηθεί».

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη η διαδικασία για τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, ενώ γίνεται αναφορά στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για αυθαίρετα που δεν έχουν «τακτοποιηθεί».

Σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με ανείσπρακτα ποσά παλαιότερων προστίμων, οι πολεοδομίες πρέπει να προβούν άμεσα στη διαδικασία ακύρωσης με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (Α.Φ.Ε.Κ.) τυχόν βεβαιωθέντων προστίμων αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες έχουν πλέον
υπαχθεί στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία. Ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία τη σχετική βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής από το ΤΕΕ και υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού με συνημμένα τα σχέδια της αυθαίρετης κατασκευής, τα οποία θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα, όταν αυτό ενεργοποιηθεί.

Σχετικά με τη διαδικασία σύνδεσης των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας διευκρινίζεται ότι υποβάλλεται στον αρμόδιο οργανισμό βεβαίωση του ΤΕΕ η οποία περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής και με την οποία βεβαιώνεται η καταβολή τουλάχιστον της α΄ δόσης του προστίμου.

Η βεβαίωση συνοδεύεται από αίτηση που περιγράφει με σαφήνεια το προς ηλεκτροδότηση κτίσμα ή χώρο και στην οποία αναγράφεται η τοπική ή δημοτική κοινότητα και η επιφάνειά του.

Για όσα κτίρια έχουν ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια και έχουν αποπερατωθεί, αλλά δεν έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα, και περιλαμβάνουν αποπερατωμένες αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκαταστήσει αυθαίρετες χρήσεις, προσκομίζεται η αίτηση και η βεβαίωση με συνημμένα σχέδια κάτοψης και τομής της πραγματικής κατάστασης (σε κλίματα 1 προς 100). Σε αυτά σημειώνονται οι τακτοποιημένοι χώροι. Επίσης, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι τα ίδια σχέδια θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα όταν ενεργοποιηθεί. Εάν οι αυθαίρετες κατασκευές δεν είναι αποπερατωμένες πρέπει να προηγηθεί έκδοση εκτέλεσης εργασιών αποπεράτωσης.

Σχετικά με τον υπολογισμό των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί» με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα οι πολεοδομίες μπορούν να επιβάλλουν, όπως ίσχυε και πριν:

- πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (επιφάνεια επί τιμή ζώνης)
- πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου για κάθε έτος διατήρησής του, από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης, έως την κατεδάφιση ή την επαναφορά της χρήσης, ή τη νομιμοποίησή του με την έκδοση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Για αυθαίρετη εγκατάσταση ή εργασία η οποία δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου (π.χ. μάντρες, ξέθαμα υπογείου κλπ) το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερα από 500 ευρώ.

Στην περίπτωση μη αποπερατωμένου κτηρίου, κατασκευής ή εγκατάστασης η συμβατική αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως πλήρως αποπερατωμένου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: