www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ανησυχία στα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Ανησυχία για τις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα επικρατεί σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με αναφορές, ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, παραμένει «συνεχώς ανοικτό το ενδεχόμενο» για χρεοκοπία της χώρας μας. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για να σώσει τις τράπεζες και όχι για να σώσει την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός ότι «όλα είναι στον αέρα», δεν υπάρχει οριστική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και για το PSI, ενώ παράλληλα διατυπώνεται από πολλούς η θέση ότι ακόμη και να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, δεν θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της
χρεοκοπίας, αλλά και εξάπλωσής της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ.

Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια υποδοχής στο Λευκό Οίκο του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας την πρόθεση των ΗΠΑ «να κάνουν ό,τι μπορούν» για να στηρίξουν την Ευρωζώνη και ότι «η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας για τον περιορισμό των προβλημάτων της κρίσης χρέους».

Για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υποστηρίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών, στο χθεσινό Eurogroup, δεν ενέκριναν ακόμη τη νέα συμφωνία ζητώντας από το ελληνικό κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα και αξιώνοντας από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον περικοπές 432 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2012. Διάφοροι αναλυτές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται «να δώσουν την ευλογία τους», έστω και υπό όρους, προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση.

Στις ανταποκρίσεις δίνεται έμφαση στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ότι «κανένα έθνος δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα όταν έχει να την αντιμετωπίσει κάθε μέρα χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ» και ότι «όλη αυτή η δυστυχία θα πυροδοτήσει κοινωνική έκρηξη».

Στις πιο πρόσφατες αναφορές προβάλλονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, οι παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, καθώς και η απόφαση του ΛΑΟΣ να καταψηφίσει τα νέα μέτρα. Επίσης, καταγράφονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων, κομμάτων της αριστεράς και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, χαρακτηρίζοντας τις νέες περικοπές «ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας».

Αναφορά γίνεται και στην ανοιχτή επιστολή του μεγαλύτερου σωματείου των Ελλήνων αστυνομικών προς την Τρόικα, με την οποία την προειδοποιούν ότι θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά των εκπροσώπων της για «εκβιασμό, συγκεκαλυμμένη κατάργηση ή διάβρωση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας».

Ενδεικτικό του σκηνικού που διαμορφώνεται για τις πιθανές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορεί να θεωρηθεί και η εκτενής ανάλυση του Φλόιντ Νόρις, επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ της New York Times, με θέμα: Πρώτα έρχονται οι τράπεζες στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νόρις υποστηρίζει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα, ζητώντας ως αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τα χρέη της στις τράπεζες μέχρις ότου αυτές σταθεροποιηθούν και ξεπεράσουν την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο αρθρογράφος της νεοϋορκέζικης εφημερίδας σημειώνει ότι «η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για να πληρώσει ό,τι χρειάζεται ώστε να σώσει τις τράπεζες. Όχι όμως για να σώσει την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι μόλις συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης, τότε οι Έλληνες θα έχουν απολέσει το κύριο και σημαντικότερο επιχείρημά τους, «την απειλή ότι εάν η ΕΕ τους αφήσει να καταρρεύσουν, τότε και αυτοί θα συμπαρασύρουν όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Όταν θα έχει επιτευχθεί αυτό», σύμφωνα με τον κ. Νόρις, «η Ευρώπη θα σταματήσει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να στηρίζει την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας δεν θα έχει παρουσιάσει σημεία βελτίωσης».

Τέλος, εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα που να δίνει ελπίδα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αναζωογονήσει την οικονομία της χωρίς έξοδο από το ευρώ και μια ουσιαστική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος». Επίσης, επικαλείται οικονομικούς κύκλους στην Ευρώπη ότι «ήδη, εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», παρουσιάζοντας δηλώσεις της Επιτρόπου Νέλι Κρους σε ολλανδική εφημερίδα ότι «δεν τίθεται θέμα συναγερμού αν χάσουμε κάποιον από την Ευρωζώνη» και ότι «το επιχείρημα ότι αν κάποια χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα, απλά δεν είναι ορθό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: