www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΔΝΤ: Πρώτα οι αλλαγές και μετά τα λεφτά στην Ελλάδα


Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να γίνουν, πριν προχωρήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ενώ πρόσθεσε ότι η τρόικα και το ΔΝΤ θα επιδιώξουν να λάβουν διασφαλίσεις ότι και μετά τις εκλογές οι συμφωνημένες πολιτικές δεν θα αλλάξουν. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές» τόνισε ο ίδιος.

Πιο αναλυτικά, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο αποτιμά θετικά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως οι συνομιλίες με την τρόικα θα συνεχιστούν.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πριν από λίγο από την Ουάσιγκτον ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε με τον Έλληνα
πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος την ενημέρωσε για την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα.

Ο Ράις ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών θα συνεχισθούν, ενώ παρέπεμψε και στο σημερινό Eurogroup για τις περαιτέρω αποφάσεις για την ελληνική οικονομία. «Η συμφωνία των αρχηγών είναι ένα πρώτο βήμα θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντική» την πολιτική συναίνεση, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η τρόικα και το ΔΝΤ θα επιδιώξουν να λάβουν διασφαλίσεις ότι μετά τις εκλογές οι συμφωνημένες πολιτικές δεν θα αλλάξουν. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του νέου προγράμματος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως κλειδί είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ανάκτηση της ανάπτυξης και η επιστροφή σε ένα βιώσιμο χρέος.

«Πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές και να προχωρήσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ξέρουμε πόσο δύσκολο θα είναι και προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο και να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη» δήλωσε ο κ. Ράις.

Για το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για το ποια θα είναι η συμμετοχή του επίσημου τομέα το στέλεχος του ΔΝΤ είπε : «Δεν έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τον συνδυασμό PSI και εμπλοκής του επίσημου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», ξεκαθαρίζοντας πως οι προοπτικές του ελληνικού χρέους εξαρτώνται από την εφαρμογή του προγράμματος.

Για το εάν τα 130 δισ. ευρώ αρκούν για την Ελλάδα ο Ράις είπε πως αυτό μέλλει να εξετασθεί και θα απασχολήσει και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Για το εάν θα υπάρξουν πρόσθετες υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα πριν λάβει τη χρηματοδότηση (Prior Action) ο Ράις επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να γίνουν πριν προχωρήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπου όπως είπε «υπάρχουν δύσκολα πράγματα που πρέπει να γίνουν».

Ερωτηθείς για το πως ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα όταν απέτυχε να εφαρμόσει τα προηγούμενα είπε πως η χώρα έχει καταγράψει επιτυχίες στο παρελθόν και πρέπει πλέον να εντείνει τις προσπάθειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: