Υπέρ μιας «νέας διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές μας, για ένα «άλλο πρόγραμμα» ακόμα και τώρα στο «παρά πέντε», το οποίο θα στηρίζεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στη μείωση του κατώτατου μισθού και στην κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.
Όπως ανέφερε, από το βήμα της διημερίδας «Ελλάδα 2012-2020. Προοδευτική επανεκκίνηση από την κρίση στη λύση», στη νέα διαπραγμάτευση, το βασικό μας επιχείρημα πρέπει να είναι ότι το χρέος, παρά το κούρεμα και το PSI, δεν καθίσταται διαχειρίσιμο ιδιαίτερα αν υπάρξει βάθεμα της ύφεσης.
«Αντίθετα, μέτρα που θα επιδεινώσουν την ύφεση, θα οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του χρέους» σημείωσε, προσθέτοντας πως «με πρόχειρους υπολογισμούς, τα νέα
μέτρα του Νέου Μνημονίου θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση της τάξης του 7-8% το 2012. Επομένως, η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα μας οδηγήσει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ειδικών, σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών μας στο άμεσο μέλλον».
«Είμαι βέβαιη ότι μία τέτοια διαπραγματευτική θέση, υποστηριζόμενη από την υποβολή αξιόπιστων προτάσεων για δύσκολα αλλά εφαρμόσιμα μέτρα, που δίνουν όμως θετική προοπτική, θα γινόντουσαν αποδεκτά» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως αν δεν γίνουν δεκτά «τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναδείξουμε πιθανές εναλλακτικές διεξόδους και να καταρρίψουμε μύθους και απειλές: Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει νομική ή πολιτική βάση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ χωρίς τη θέλησή της. Αυτό είναι γνωστό και νομικά τεκμηριωμένο ακόμα και από τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ.
Τώρα όσον αφορά στο επιχείρημα ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, αν δεν αποδεχθούμε τα προτεινόμενα μέτρα, σήμερα πρέπει να ξέρουμε ότι οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί. Έχουμε καταφέρει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, να έχουμε όχι έλλειμμα αλλά πρωτογενές πλεόνασμα στον τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 831 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικοί πόροι αρκούν, με πρόσθετες θυσίες, να καλύψουν τις δαπάνες μας για μισθούς και συντάξεις και για άλλες βασικές υπηρεσίες του δημοσίου. Το PSI χρειάζεται κυρίως για να πληρώσουμε τους τόκους και τα χρεολύσια του δημόσιου χρέους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου