www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Οι μισές Ελληνίδες είναι θετικές στον ιό HPV

Νέες μέθοδοι για την έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου, οι νέες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση ακόμα και προχωρημένων μορφών καρκίνου και τα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του καρκινοπαθούς ασθενή, συζητήθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικολογικού καρκίνου, που έγινε πρόσφατα στην Πράγα.


Η πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο στο συνέδριο. Ο ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) προκαλεί μεγάλο αριθμό σοβαρών νοσημάτων, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Μάλιστα ειδικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο ιός HPV αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο, καθώς μία γυναίκα δεν μπορεί να αναπτύξει αυτόν τον καρκίνο αν δεν μολυνθεί από τον ιό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του μαστού, σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην
Ευρώπη. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό προκαρκινικών αλλοιώσεων τραχήλου, αιδοίου και κόλπου σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 19-27 ετών και υψηλό ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 40 ετών. Και οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες αφορούν την πιο παραγωγική ηλικία της γυναίκας.

H καθηγήτρια Ανοσολογίας Margaret Stanley, τόνισε τη μεγάλη συχνότητα της λοίμωξης από τον Ιό HPV η οποία είναι πολύ υψηλή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι 9 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πρόληψη της λοίμωξης μέσω του εμβολιασμού αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα HPV εμβόλια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου. Όσον αφορά στους κυριότερους τύπους του ιού, φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι πιο συχνοί καρκινικοί τύποι του ιού HPV είναι οι 16, 18, και οι πιο συχνοί καλοήθεις, είναι οι 6 και 11. Οι τύποι αυτοί προκαλούν το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων αντίστοιχα, παγκοσμίως.

Ο περιορισμός των νοσημάτων αυτών θα επιτευχθεί με τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού έναντι του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Ο εμβολιασμός έναντι του Ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου αλλά και των προκαρκινικών μορφών του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.

Ο ΗPV εμβολιασμός αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών.

Η συστηματική εφαρμογή του εμβολιασμού θα αναδείξει και τα μεγάλη οφέλη του. Σε χώρες που υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αυστραλία, παρατηρήθηκε μέσα σε 2 χρόνια μείωση των συσχετιζόμενων με τον HPV νοσημάτων. Συγκεκριμένα έχει μειωθεί στο μισό η συχνότητα των γεννητικών κονδυλωμάτων. Με ανάλογο τρόπο αναμένεται σύντομα μείωση και σε προκαρκινικές βλάβες του γεννητικού συστήματος. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά, καθώς από τις χώρες αυτές μπορούμε να διαπιστώσουμε το πραγματικό όφελος που προσφέρει ο συστηματικός εμβολιασμός έναντι του HPV.

Το HPV εμβόλιο παρέχει πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και συνεπώς εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (σεξουαλική δυσλειτουργία, ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα). H εξέταση κατά Παπανικολάου, βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο.

Στις σεξουαλικά ενεργές κοπέλες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, ο εμβολιασμός με το ΗPV εμβόλιο θα τις προστατεύσει από μελλοντικές λοιμώξεις. Τη λογική αυτή ανέπτυξε ο κ.Warner Huh.

Στις σεξουαλικά ενεργές κοπέλες, ο συνδυασμός HPV εμβολίου και εξέτασης κατά Παπανικολάου παρέχει την καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές, όπως αποδεικνύεται από τις κλινικές μελέτες, αλλά και από τις περισσότερες από 70 εκ. δόσεις που έχουν διατεθεί παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το εμβόλιο κυκλοφορεί από το 2007 και πολλές χιλιάδες κορίτσια και νεαρές γυναίκες έχουν ήδη εμβολιασθεί. Η συστηματική εφαρμογή του HPV εμβολιασμού θα επιφέρει μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και όλων των άλλων νοσημάτων που προκαλούνται από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Δεν υπάρχουν σχόλια: