www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

«Υγρή βιοψία», νέο υποσχόμενο όπλο κατά του καρκίνου

Μια πληθώρα φαρμακοβιομηχανιών και εργαστηρίων βιοτεχνολογίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την τελειοποίηση της υγρής βιοψίας, μιας τεχνικής που διαγιγνώσκει τον καρκίνο και παρακολουθεί την πορεία του στο αίμα, χωρίς την ανάγκη λήψης δείγματος ιστών.


Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι κακοήθη κύτταρα αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους, ταξιδεύουν στο αίμα και εγκαθίστανται σε άλλες περιοχές για να δημιουργήσουν μεταλλάξεις. Όμως η ανίχνευση αυτών των κυττάρων αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη λόγω του πολύ μικρού αριθμού τους.

Η νέα μέθοδος για τον εντοπισμό και τη μέτρηση των κυττάρων αυτών όχι μόνο δεν θα επιβάρυνε τους ασθενείς με επώδυνες βιοψίες, αλλά επιπλέον θα μπορούσε να βοηθά τους γιατρούς να παρακολουθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Στις ΗΠΑ έχει ήδη εγκριθεί ένα τεστ υγρής βιοψίας, εφεύρεση της εταιρείας Johnson & Johnson, ωστόσο η αξία του στην κλινική πράξη αποδεικνύεται περιορισμένη.

Η κατάσταση, όμως, θα μπορούσε να αλλάξει εντυπωσιακά τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει το Reuters, νέα, πιο ευαίσθητα τεστ αναπτύσσονται σε 25 εταιρείες και πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων στα
πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Τζόρτζταουν και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps της Καλιφόρνια.

Η τεχνική προσέγγιση διαφέρει σε κάθε περίπτωση:

•Στο Χάρβαρντ, η ομάδα του Μέχμετ Τόνερ πειραματίζεται με ένα τσιπ πυριτίου καλυμμένο με αντισώματα που δεσμεύουν επιθηλιακά καρκινικά κύτταρα από το αίμα. Οι τελευταίες δοκιμές έδειξαν ότι το τσιπ εντοπίζει το 90% των καρκινικών κυττάρων που πρόσθεσαν οι ερευνητές στα δείγματα. «Με τη σημερινή τεχνολογία, μπορείς να βρεις ένα κύτταρο ανά 8 ml αίματος. Εμείς βρήκαμε εκατοντάδες χιλιάδες κύτταρα στον ίδιο όγκο αίματος» ανέφερε ο Δρ Τόνερ.

•Στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, η ομάδα του Πίτερ Κουν χρησιμοποιεί μια προηγμένη τεχνική απεικόνισης, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft: το δείγμα αίματος τοποθετείται σε μια πλάκα μικροσκοπίου και εμποτίζεται σε χρωστικές που βάφουν αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα. Το σύστημα λαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες του δείγματος (100 Gigabyte για κάθε εξέταση) και υπολογίζει την πυκνότητα των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τον Δρ Κουν, η τελειοποίηση της μεθόδου σίγουρα απαιτεί περαιτέρω μελέτες, σίγουρα όμως θα επιτρέπει μια μέρα στους ασθενείς να κάνουν νέα βιοψία σε κάθε επίσκεψή τους στο γιατρό.

Όπως σχολίασε ο ερευνητής, η υγρή βιοψία «θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε κάθε μεμονωμένο ασθενή του καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: