www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παραπέμπονται δεκατρείς σε δίκη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Διευρύνθηκε χθες ο κύκλος των φερομένων ως μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παρέπεμψαν στο εδώλιο 13 κατηγορουμένους, ανατρέποντας έτσι την εισαγγελική πρόταση να παραπεμφθούν 12. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με αμετάκλητο βούλευμά του, 21 ημέρες μετά την έκδοση της εισαγγελικής πρότασης, οριστικοποίησε την παραπομπή 13 κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Από την ανάγνωση του πολυσέλιδου βουλεύματος (2405/ 2010) προκύπτει ότι το δικαστικό συμβούλιο ακολούθησε «λέξη προς λέξη» το σκεπτικό της εισαγγελέως κυρίας Ξένης Δημητρίου αναφορικά με την ποινική εμπλοκή των 12 κατηγορουμένων. Το αντίθετο ακριβώς όμως έκανε για τον 13ο κατηγορούμενο, καθώς αξιολόγησε με εντελώς διαφορετικό τρόπο το μοναδικό εύρημα σε βάρος του. Η κυρία Δημητρίου ζητούσε την απαλλαγή του 13ου κατηγορουμένου από το σύνολο των
κακουργηματικών κατηγοριών και την κατάργηση του εντάλματος σύλληψής του. Ομως οι δικαστές του Συμβουλίου τον παραπέμπουν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και επιπρόσθετα διατάσσουν τη σύλληψή του.

Πρόκειται για τον 31 ετών Χρήστο Τσάκαλο, ο αδελφός του οποίου, Γεράσιμος Τσάκαλος , προ ημερών συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για τα γνωστά δέματα-βόμβες. Να σημειωθεί ότι το μοναδικό αποτύπωμα του Χρήστου Τσάκαλου, το οποίο βρέθηκε στο σπίτι ενός εκ των συγκατηγορουμένων του στο Χαλάνδρι, από την κυρία Δημητρίου δεν θεωρήθηκε ικανή ένδειξη για να τον παραπέμψει σε δίκη. Παρ΄ όλα αυτά, τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του βουλεύματος, εκτίμησαν ότι η ένδειξη αυτή είναι αρκετή για την παραπομπή του Χρήστου Τσάκαλου σε δίκη για το κακούργημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αντίθετα αποφαίνονται υπέρ της ομόφωνης απαλλαγής του για συμμετοχή σε ενέργειες της οργάνωσης, όπως είναι οι εκρήξεις στην οικία του πρώην υφυπουργού κ. Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού κυρίας Λούκας Κατσέλη και στην περίφραξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες τέσσερα άτομα- τρεις γυναίκες και έναν άνδρα- αλλά και τον Χρήστο Τσάκαλο αναφορικά με τα αδικήματα της προμήθειας, κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών και της έκρηξης. Το επόμενο στάδιο είναι ο προσδιορισμός της δίκης των 13 κατηγορουμένων. Μέλημα πλέον των δικαστικών αρχών είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν ο προσδιορισμός της δίκης και να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν από τη λήξη του 18μήνου, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι με το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, οι δεκατρείς οι οποίοι παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είναι οι: Χ. Χατζημιχελάκης, Π. Μασούρας, Κ. Καρακατσάνη και Π. Αργυρού, οι οποίοι παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, Damiano Βolano, Γ. Νικολόπουλος, Μιχ. Νικολόπουλος, Αλ. Μητρούσης, Γ. Καραγιαννίδης και Χρ. Τσάκαλος, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, Εμ. Γιόσπας, Ν. Βογιατζάκης και Ερ. Ράλλης, οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: