www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Λύθηκε το μυστήριο με τους δίδυμους Κούρους!

Πριν από λίγους μήνες, δύο σπάνιοι δίδυμοι κούροι, είχαν βρεθεί στην Κορινθία. Με ελάχιστα τραύματα στο πρόσωπο, στον κορμό και στα πόδια και νωπές ακόμη τις χαρακιές που άφησε πάνω τους το άροτρο του γεωργού στο χωράφι του οποίου κείτονταν επί αιώνες, οι δίδυμοι κούροι γλίτωσαν από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων την τελευταία στιγμή!


Στο παρά πέντε και προτού πάρουν παρανόμως φύλλο πορείας για το εξωτερικό, γεμίζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αρχαιοκαπήλων με 10 εκατ. ευρώ, τα δύο σπάνια αριστουργήματα αρχαϊκής γλυπτικής βρίσκονται ασφαλή στα εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού με το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

Ανήκουν μάλλον σε σύνταγμα κούρων!

Από την πρωτη στιγμή οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στους δύο κούρους ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: είναι ολόιδιοι, σαν ο καλλιτέχνης να έφτιαξε μία μορφή την οποία εν συνεχεία αντέγραψε.

Η μοναδική διαφορά τους είναι στο ύψος. Ο ένας είναι 1,82 μ. και ο άλλος 1,78 μ., ενώ ελάχιστα διαφέρουν και στα μαλλιά. Ο ένας έχει λίγο πιο πυκνούς βοστρύχους από τον δεύτερο. Η ομοιότητα μάλιστα τους... κυνηγά ακόμη και στα «τραύματα», με αποτέλεσμα και από τους δύο κούρους να
λείπει το δεξί πόδι! Γιατί όμως ο αρχαίος γλύπτης να έφτιαξε δύο ολόιδια αγάλματα; Ισως να ήθελε να φτιάξει ένα σύνταγμα, μια ομάδα γλυπτών, είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί και μάλλον είχαν δίκιο! Ακόμη και η ίδια η όψη τους είναι εύγλωττη ως προς το ότι αποτελούσαν σύνταγμα: ο ένας στρέφει ελαφρά και κοιτά τον άλλον. Δεν κοιτάζουν ευθεία μπροστά.

Χρονολογούνται περί το 550 με 520 π.Χ., στην ώριμη φάση της αρχαϊκής εποχής και η αρχαιολογική αξία τους είναι ανεκτίμητη, ιδίως για τόσο σπάνια έργα της αρχαϊκής εποχής. Την τελευταία λέξη όμως, θα πουν τυχόν ευρήματα της ανασκαφής στην Κλένια, η οποία συνεχίζεται με δυσκολίες λόγω του καιρού. Αν εντοπιστεί ο τάφος επί του οποίου είχαν ανεγερθεί τότε και η χρονολόγηση θα είναι ασφαλέστερη. Αλλιώς θα χρησιμοποιηθούν τα τυπολογικά χαρακτηριστικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: