Με πέντε μήνες καθυστέρηση πληρώνει τις ταινίες μέτρησης σακχάρου στους ασφαλισμένους του, πάσχοντες από διαβήτη, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία δεν χορηγούν ανάλογα ινσουλίνης τελευταίας γενιάς, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, ενώ από τη διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα με τη χορήγηση του διαβητικού παπουτσιού.
Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ι. Ιωαννίδης και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Διαβήτη κυρία Αθανασία Καρούνου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με την κυρία Καρούνου, το κόστος της αγοράς των διαβητικών υποδημάτων δεν καλύπτεται από το ΙΚΑ, διότι «... δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος». Αυτό αναφερόταν σε έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών του Τμήματος Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου έναν μήνα. Η διοίκηση του ΙΚΑ είχε ανακοινώσει τότε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν σε 15 ημέρες, από ειδική επιτροπή. Ωστόσο η κυρία Καρούνου ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε περίπου δύο
εβδομάδες.
Εκτός από τα διαβητικά υποδήματα, οι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ πληρώνουν από την τσέπη τους 35- 40 ευρώ που κοστίζει κάθε συσκευασία ταινιών μέτρησης, αφού το Ταμείο επιστρέφει το 75% της δαπάνης με καθυστέρηση ακόμη και πέντε μηνών.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κατήγγειλε ότι οι διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων δεν προμηθεύονται πλέον, λόγω κόστους, τα ανάλογα ινσουλίνης. Οι γιατροί- είπε- αναγκάζονται να χορηγούν στους ασθενείς παλαιότερες ινσουλίνες, με τις οποίες δεν επιτυγχάνεται σωστή ρύθμιση και αυξάνονται οι επιπλοκές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου