www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Vivartia: Ολοκληρώθηκε η πώληση του κλάδου αρτοποιίας και ζαχαρωδών

Η Vivartia ανακοίνωσε την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την πώληση του 100% του κλάδου αρτοποιίας και ζαχαρωδών της, της Vivartia και τη μετονομασία του σε Chipita ΑΒΕΕ. Η πώληση γίνεται σε κοινοπραξία επενδυτών της οποίας ηγούνται ο όμιλος Olayan και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έναντι συνολικού τιμήματος €730 εκατ. από τα οποία €327 εκατ. είναι δανειακές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα εταιρεία.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση το τίμημα ανταποκρίνεται σε πολλαπλασιαστή 12,6 επί του EBITDA 2009, που είναι υψηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς καθώς και από ανάλογους πολλαπλασιαστές σε συγκρίσιμες συναλλαγές.

Επιπλέον για διάστημα 4 ετών η Vivartia και η MIG διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς ποσοστού έως το 30% της Chipita ΑΒΕΕ στην σημερινή τιμή πώλησης αυξημένη κατά 5% ετησίως. Επίσης, για
διάστημα πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Vivartia και η MIG δικαιούνται να πάρουν το 30% της υπεραξίας από ενδεχόμενη πώληση της Nonnis, θυγατρικής της Chipita στις ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα από την πώληση, βασισμένο σε στοιχεία της 30.6.2010 ανέρχεται σε κέρδος €23 εκατ. στις ατομικές οικονομικές καταστάσεις της Vivartia A.B.E.E., ενώ το εκτιμώμενο αποτέλεσμα της πώλησης στις αντίστοιχες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ανέρχεται σε ζημιά €42 εκατ.

Η προγενέστερη ανακοίνωση της εταιρείας με ημερομηνία 19.4.2010 προσδιόριζε το αποτέλεσμα της συναλλαγής βάσει των απολογιστικών στοιχείων της 31.12.2009. Η διαφοροποίηση στον προσδιορισμό του αποτελέσματος από την συναλλαγή οφείλεται, στην οριστικοποίηση της καθαρής θέσης, όπως προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου αρτοποιίας και ζαχαρωδών, στην οριστική κατανομή των δανείων που αναλήφθηκαν από τον κλάδο και στην μεταβολή της αξίας επιμέρους περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του ενοποιημένου ισολογισμού που παρακολουθούνται σε ξένο νόμισμα.

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις θυγατρικών του κλάδου και ειδικότερα αυτών που παρακολουθούνται σε Δολάριο ΗΠΑ ανατιμήθηκαν, αυξάνοντας σημαντικά την καθαρή θέση του Κλάδου, ενώ οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από τον κλάδο παρέμειναν σταθερές στα 327εκ. βάσει της συμφωνίας της 30.4.2010.

Σημειώνεται ότι, το κέρδος από την πώληση σε ενοποιημένο επίπεδο και μόνο, θα επηρεαστεί και από τα αποτελέσματα του Ομίλου για το διάστημα από 1.7.2010 έως και σήμερα.

Λόγω του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το αποτέλεσμα του τελευταίου 20ήμερου και καθώς παρατηρείται σημαντική άνοδος του Ευρώ έναντι του Δολαρίου κατά τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι εφικτός ο ακριβής προσδιορισμός του ενοποιημένου κέρδους.

Ωστόσο εκτιμάται ότι η ως άνω επίδραση δε θα υπερβαίνει το +/- 5% επί της προαναφερθείσας ζημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: