www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Aπό κοινοτική "κρησάρα" οι αλλαγές στην ενέργεια

Με τη σημερινή άφιξη του κλιμακίου της τρόικας, ξεκινά το καυτό διήμερο για την ενεργειακή αγορά, αν και θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να υποστηρίξει ότι τα... «προεόρτια» άρχισαν με τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη του ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου, με την ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και τη συμμετοχή του Ν. Βασιλάκου επικεφαλής της ΡΑΕ.


Σήμερα, συνεδριάζει η ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής, προκειμένου να εγκρίνει το «πακέτο» απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς αλλά και τις αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στους κοινοτικούς την Παρασκευή, όταν και θα επισκεφθούν τα γραφεία της «Πειραιώς».

Ως προς το διαδικαστικό των επαφών με την τρόικα, εκείνο που έχει καταστεί σαφές είναι ότι οι αλλαγές που θα παρουσιαστούν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΡΑΕ, θα περάσουν από «κρησάρα». Οι αλλαγές αφορούν πρώτον στην εφαρμογή από τις 23 Σεπτεμβρίου της
λεγόμενης «5ης μέρας αναφοράς», που έχει σχέση με τον τρόπο που γίνεται η εκκαθάριση της χονδρεμπορικής αγοράς, δεύτερον στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς και τρίτον στην προωθούμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως εκείνο που έχει καταστεί σαφές στα «μηνύματα» που έχει εκπέμψει η τρόικα είναι δεν θα πρέπει να θεωρείται από κανέναν ως δεδομένη η συναίνεσή της, παρά μόνο σε περίπτωση που κριθεί ότι εξυπηρετείται απολύτως ο στόχος της απρόσκοπτης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στις συναντήσεις σήμερα και αύριο θα υπάρξει αναλυτική εξειδίκευση των μέτρων και των αλλαγών που θα πρέπει να υλοποιηθούν σταδιακά με καταληκτικές ημερομηνίες τις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Μαρτίου. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί δε, και το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα επίσκεψη της τρόικας, η οποία θα κληθεί να «πιστοποιήσει» ότι τα μέτρα εφαρμόστηκαν και η αγορά απελευθερώθηκε στην πράξη και όχι στα λόγια.

Αποκρατικοποιήσεις – πράσινα τέλη

Σε σχέση τέλος με τη χθεσινή συνάντηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν εκτός ατζέντας και δεν έγινε συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων του τομέα της ενέργειας που σε πρώτη φάση αφορούν μόνο τη ΔΕΠΑ. Αντίθετα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα θέματα του ηλεκτρισμού, μπήκε ξανά στο τραπέζι το θέμα της ενσωμάτωσης των «πράσινων τελών» στην τιμή της βενζίνης, παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις της αγοράς ότι η συγκεκριμένη προοπτική θα σήμαινε «ταφόπλακα» για την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: