www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα "τεστ αντοχής";

- Αύριο μετά το μεσημέρι τα αποτελέσματα


- Φήμες ότι θα "κοπεί" ελληνική Τράπεζα

- "Προβιβάζονται" όλες οι ελληνικές τράπεζες, "προεξοφλεί" το Χρηματιστήριο

- Καθησυχαστικές δηλάσεις από τον Όλι Ρεν

Στα αποτελέσματα των “τεστ αντοχής” στα οποία υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές Τράπεζες -μεταξύ των οποίων και 6 ελληνικές, οι Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- στρέφεται το ενδιαφέρον των χρηματαγορών και των αναλυτών.

Ενόψει των αποτελεσμάτων, η φημολογία οργιάζει. Άλλοι “προεξοφλούν” ότι τα τεστ θα αποκαλύψουν προβληματικές τράπεζες -τελευταίες πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται
κάνουν λόγο ακόμη και γιά γερμανικές, αλλά και μία ελληνική- ενώ άλλοι θεωρούν πως η συντριπτική πλειοψηφία των 91 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία. “Αν όλες οι τράπεζες περάσουν τα stress tests, αυτό σημαίνει ότι τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν πολύ χαλαρά, γιατί διαφορετικά γιά ποιά κρίση μιλάμε;” αντιτείνουν οι σκεπτικιστές.

Γιά να καθησυχάσει τους φόβους, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Oli Rehn εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος. "Έχω εμπιστοσύνη ότι τα stress test θα δώσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος", αναφέρει ο Rehn στο κείμενο της ομιλίας που δόθηκε στην φινλανδική πόλη Pori. "Ακόμη κι αν βρεθούν αδύναμα σημεία, έχουμε τα μέσα για να τα διορθώσουμε", είπε ο κ. Ρεν.

Πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος φρόντισε να στείλει κι ένα μήνυμα στις Τράπεζες. “Αν κάποιες αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε θα πρέπει πρώτα να στραφούν στους μετόχους και τις αγορές για βοήθεια. Μόνο μετά από αυτό, αν υπάρχει ακόμη ανάγκη, πρέπει να προστατευτούν από τα εθνικά ταμεία σταθεροποίησης", δήλωσε ο Rehn.

Σημειώνεται πως τα stress tests θα μπορέσουν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές να διαπιστώσουν κατά πόσο οι τράπεζες είναι ικανές να ανταπεξέλθουν σε μιά νέα κρίση ή σε συνθήκες ύφεσης, βάσει των στοιχείων κεφαλαιακής επάρκειάς τους, της έκθεσής τους σε "τοξικά" ή αμφιβόλου ασφάλειας ομόλογα κ.λπ.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει ότι γιά να περάσει μιά τράπεζα τα τεστ, θα πρέπει ο δείκτης βασικών της κεφαλαίων να βρίσκεται -μετα την παραδοχή ακραίων σεναρίων- τουλάχιστον στα επίπεδα του 6%. Κατά πληροφορίες οι 91 τράπεζες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τον συντελεστή των βασικών κεφαλαίων τους στα τέλη του 2011 βάσει ενός σεναρίου που περιλαμβάνει επιδείνωση της οικονομίας γιά 2 έτη, αλλά και ενός ακραίου σεναρίου που περιλαμβάνει πρόσθετες επιβαρύνσεις από απομειώσεις στην αξία των κρατικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα σενάρια αυτά εξιδικεύονται ανά χώρα. Γιά παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που αφορά στην Ελλάδα προβλέι αρνητική οικονομική ανάπτυξη -4% το 2010 και -2% το 2011, ανεργία 14% αύξηση των προβλέψεων ιά επισφαλή δάνεια και απομειώσεις 23% στην αξία των κρατικών ομολόγων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα", σήμερα ο δείκτης βασικών κεφαλαίων του ΤΤ είναι στο 16,8%, της Εθνικής στο 9,9%, της Eurobank στο 9,5%, της Alpha στο 8,8%, της Πειραιώς στο 8,2% και της ΑΤΕ στο 4,5%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: