www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αυτόματος εντοπισμός επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών με γήινα λέιζερ

Η αυστραλιανή εταιρία Electrο Optic Systems (EOS) ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο αυτόματο σύστημα λέιζερ, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εντοπίσει και να σταματήσει τα επικίνδυνα μικροσκοπικά θραύσματα και λοιπά «σκουπίδια» που γυροφέρνουν με πολύ υψηλές ταχύτητες στο διάστημα. Τα υπολείμματα αυτά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για διαστημόπλοια και δορυφόρους, αν διασταυρωθούν οι τροχιές τους κατά τύχη.

Το σύστημα της εταιρίας «πυροδοτεί» ακτίνες λέιζερ από τη Γη, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν θραύσματα μέχρι και δέκα εκατοστών, κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν τα σημερινά συστήματα ραντάρ. Τα «σκουπίδια» αυτά συνήθως αποτελούν υπολείμματα άχρηστων πυραύλων και δορυφόρων που ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 30.000 χλμ. την ώρα.


Εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στα 200.000 αντικείμενα με μέγεθος λιγότερο από ένα εκατοστό και
άλλα 500.000 μεγαλύτερα από ένα εκατοστό, που γυροφέρνουν στο διάστημα.

Το σύστημα λέιζερ της εταιρίας αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο του Όρους Στρόμλο της Καμπέρα, με το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο και την αμερικανική εταιρία Global Near Space Services Inc, με χρηματοδότηση 4,04 εκατ. δολαρίων από το διαστημικό ερευνητικό πρόγραμμα της αυστραλιανής κυβέρνησης και έχει ήδη προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του.

To σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά το 2012. Για να δουλέψει σωστά όμως, χρειάζεται η κατασκευή ενός δικτύου επίγειων σταθμών λέιζερ σε στρατηγική σημεία της Γης.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: