www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Έρχεται και σύμφωνο... "ηθικής" των κατασκευαστών

Με «σύμφωνο ακεραιότητας» θα δεσμεύονται οι εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τη δημοπράτηση δημόσιων έργων, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Μεγάλων Έργων.


Με το «σύμφωνο» αυτό, οι συμμετέχοντες θα αποδεικνύουν την καλή τους πίστη, εάν δηλαδή μετά από έρευνα «διαπιστωθεί, έστω και εκ των υστέρων, ότι με χρήση άνομων μέσων κέρδισε κάποιος ένα διαγωνισμό τότε θα προβλέπεται συγκεκριμένη κύρωση, η οποία θα βαρύνει απολύτως
τον ανάδοχο που χρησιμοποίησε αυτά τα μέσα» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ρέππας, το σύμφωνο ακεραιότητας πρόκειται για δήλωση την οποία θα υποχρεούται ο συμμετέχων σε ένα διαγωνισμό να καταθέτει και βάσει αυτής θα αναλαμβάνει την ευθύνη και θα δεσμεύεται ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει πλάγια μέσα προκειμένου να επικρατήσει σε ένα διαγωνισμό.

Το «σύμφωνο ακεραιότητας» θα αφορά είτε νέες δημοπρατήσεις είτε περιπτώσεις εταιρειών που έχουν προταθεί ως προσωρινοί ανάδοχοι ή νέες δημοπρατήσεις που μπορεί να γίνουν στις οποίες είναι βέβαιο ότι μία εταιρεία, λόγω αντικειμένου, θα προσέλθει και μπορεί να επιλεγεί.

Έτσι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι μία εταιρεία μετήλθε πλάγιων μέσων, θα καλείται να αποκαταστήσει στο όλον τη ζημιά την οποία θα έχει υποστεί το δημόσιο.

Ας σημειωθεί ότι το σύμφωνο ακεραιότητας θα εντάσσεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών για τις μελέτες, τα έργα και τις προμήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: