www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Έκλεψαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών από στρατόπεδο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κύπρο μετά την ανακάλυψη ότι κλάπηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.


Η Κυπριακή Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά διεξάγουν εντατικές έρευνες σε σχέση με την κλοπή 335 κιλών πλαστικής εκρηκτικής ύλης από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Παλώδια της Λεμεσού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα, που έχει κλαπεί ποτέ, από την Εθνική Φρουρά.

Για διευκόλυνση των ερευνών, σε πρώτο στάδιο και μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Ε.Φ.,Πέτρου Τσαλικίδη, ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, αποφάσισε τη μετάθεση του Διοικητή Αποθηκών.

Το καθαρό βάρος της εκρηκτικής ύλης είναι 172 κιλά, είναι τύπου Τg 2 , ισπανικής κατασκευής και
προέλευσης.

Καθ’ οδόν προς την Παλώδια, ο Κώστας Παπακώστας δήλωσε ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη, τα κίνητρα της οποίας διερευνούν ανακριτές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, με στόχο την εξυχνίαση το συντομότερο της υπόθεσης. Με αφορμή το περιστατικό, είπε, διέταξε τη διεξαγωγή ελέγχου και καταγραφής των εκρηκτικών υλών σε όλες τι μονάδες της ΕΦ, ενώ, όπως είπε, θα εξετασθεί και το θέμα της ασφάλειας των στρατοπέδων.

Για εξαιρετικά ανησυχητικό συμβάν, και μάλιστα σε μία μονάδα υψηλού κινδύνου, που θα έπρεπε να ήταν πρότυπο ασφαλείας, έκανε λόγο στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Στις 11, είπε, θα συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή, παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και θα εισηγηθεί προ ημερησίας διατάξεως να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Οι ενέργειες των δραστών έλαβαν χώρα από το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουλίου, που έγινε ο τελευταίος έλεγχος στην αποθήκη, όπου φυλάγονται τα εκρηκτικά υλικά, μέχρι χθες, οπότε και έγινε αντιληπτή η απώλειά τους. Εικάζεται ότι, κατά το διάστημα αυτό, η είσοδος των δραστών στο στρατόπεδο έγινε, αφού προηγουμένως παραβίασαν μέρος της περίφραξης του σημείου δίπλα από το χώρο αποθήκευσης και αφαίρεσαν τις κλειδαριές, αντικαθιστώντας τες με άλλες.

Πιθανολογείται ότι τα πυρομαχικά κατέληξαν σε άτομα του υποκόσμου και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κύπρο συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Το 2002 τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και έκλεψαν τον οπλισμό των στρατιωτών και πυρομαχικά. Όμως είναι η πρώτη φορά που βάζουν στο μάτι τόσο βαρύ οπλισμό.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: