www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας με το PSI


Με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου.

«Οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτή την απαλλαγή από το βάρος του χρέους», είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα.

Όπως είπε, με την ολοκλήρωση του PSI επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 ενώ δεν αποκλείεται και ακόμα μεγαλύτερη μείωση αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι μικρότερο, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ. «Βαδίζουμε
προς τη μείωση του χρέους και όχι προς την αύξησή του», είπε.

Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του PSI, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στον κορμό του ελληνικού χρέους, που είναι τα ομολόγα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, είχαμε 152 δισ. ευρώ προσφορές για συμμετοχή και θετική ψήφο στη διαδικασία των CACs.

Στη δεύτερη δεξαμενή, που αφορά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διέπονται όμως από αλλοδαπό δίκαιο, είχαμε προσφορά ανταλλαγής για 12,3 δισ., την οποία ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή συμμετοχή».

Τέλος, για τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ, υπήρξε συμμετοχή 7 δισ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των CACs και πρόσθεσε πως με την ενεργοποίησή τους θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. σε απόλυτους αριθμούς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 13.30, ενώ νωρίτερα θα γίνει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: