www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στη φυλακή ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας


Προσωρινά κρατούμενος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε μετά την απολογία του ο 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στη βόρειο Ελλάδα.

Την ίδια τύχη είχε ένας ακόμα κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, ο οποίος επίσης φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση.

Συνολικά έχουν συλληφθεί 45 άτομα σε 13 διαφορετικούς νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, εκ των οποίων τρεις προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι -στην πλειονότητά τους «περιφερειακά» μέλη της σπείρας- αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και κατά
περίπτωση με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Κατά την απολογία του, ο 66χρονος, που κατηγορείται ότι διοχέτευε αρχαία νομίσματα και αντικείμενα σε αρχαιοκάπηλους και οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους συναλλαγές, ενώ μεταξύ άλλων επικαλέστηκε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο προφυλακισθείς φέρεται, ακόμη να αμφισβήτησε την αξία των ευρημάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι μηδαμινή.

Υπενθυμίζει ότι στην κατοχή των μελών του κυκλώματος βρέθηκαν περίπου 9.500 αρχαία νομίσματα που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια, καθώς επίσης χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα, με την αξία των ευρημάτων να ξεπερνάει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων, της παράνομης ανασκαφής και της οπλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: