www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σύσταση επιτροπής διεκδίκησης του κυπέλλου του Σπύρου Λούη


Με αφορμή την πρόθεση των απογόνων του Έλληνα Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη να διαθέσουν προς πώληση το κύπελλο που απενεμήθη στον πρώτο Έλληνα νικητή Μαραθώνιου δρόμου το 1896, αποφασίστηκε σε έκτακτο Δ.Σ. του Ολυμπιακού Μουσείου, η σύσταση επιτροπής διεκδίκησης του εθνικού κειμηλίου, με σκοπό τη μόνιμη παραμονή του στην χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οίκου διεθνών δημοπρασιών Κρίστις, το εθνικό κειμήλιο θα δημοπρατηθεί στις 18 Απριλίου.

Στο σχετικό δελτίο τύπου του Ολυμπιακού Μουσείου αναφέρονται τα εξής: «Ένα από τα ιστορικότερα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων, των άμεσα συνδεδεμένων με την ελληνική
αθλητική και πολιτιστική ιστορία, είναι καθήκον όλων να παραμείνει στη χώρα μας και να κληρονομηθεί στις επερχόμενες γενιές, διατηρώντας στην ιστορική μνήμη, μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.


Το Δ.Σ. του Ολυμπιακού Μουσείου πρότεινε στην κα. Βούλα Πατουλίδου να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας διεκδίκησης του ιστορικού κυπέλλου, πρόταση που έγινε αποδεκτή άμεσα από τη χρυσή Ολυμπιονίκη. Η σύσταση της επιτροπής θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, με τη συμμετοχή ατόμων και φορέων που μπορούν να αναδείξουν το ζήτημα διαφύλαξης και ανάδειξης της εθνικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η επιτροπή θα αναζητήσει χορηγίες από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκειμένου η διεκδίκηση να αυξήσει τις πιθανότητες απόκτησης του πολύτιμου κειμηλίου.

Το ιστορικό αντικείμενο ανήκει στους Έλληνες και η επιτροπή θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασωθεί ένα κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς».

Η κ. Πατουλίδου με σαφήνεια προσδιόρισε την αποστολή της επιτροπής που πρόκειται να συσταθεί: «Πρέπει να αποκτήσουμε το κύπελλο, πρέπει να διασώσουμε ότι μπορούμε από την ιστορική μας μνήμη και κληρονομιά. Προσωπικά, θα κάνω ότι χρειαστεί. Αυτό το κύπελλο, αυτή η ιστορική στιγμή δεν θα αφαιρεθεί από τη χώρα μας. Καλώ, μαζί με το Ολυμπιακό Μουσείο, κάθε έναν που μπορεί και θέλει, να βοηθήσει και να συστρατευθεί στην επιτροπή διεκδίκησης. Όλοι μαζί καταφέραμε πολλά.

Όλοι μαζί θα κερδίσουμε. Μπορούμε και το αξίζουμε».

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 11:30 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Tύπου στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου, με τη συμμετοχή της κας. Πατουλίδου, προκειμένου να ανακοινωθούν οι ενέργειες διεκδίκησης του κυπέλλου του Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: