www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πάνω από 6 εκατ. ευρώ η ζημία από τη μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ


Σε έξι συλλήψεις προέβη η Οικονομική Αστυνομία για τη μεγάλη υπόθεση απάτης σε βάρος του ΙΚΑ Η δράση του κυκλώματος αρχίζει από το 2003 και, όπως εκτιμάται, η ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ ξεπερνά κατά πολύ τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατοχή των έξι συλληφθέντων -τέσσερις γυναίκες, υπάλληλοι του Ιδρύματος και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 966.000 ευρώ και τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται μία ακόμα γυναίκα, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και απροσδιόριστος μέχρι στιγμής αριθμός ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου
υποκαταστήματος του ΙΚΑ στην Καλλιθέα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.

Όπως διαπιστώθηκε, η δράση των εν λόγω υπαλλήλων αρχίζει από το 2003 ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.

Μεγάλες αποκλίσεις και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τράπεζες, οικονομικές Υπηρεσίες και δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το 2003 έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ, τέσσερα φύλλα επιταγών, συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ σε βάρος των εμπλεκομένων έχει σχηματισθεί δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, κατά περίπτωση, τα οποία αφορούν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη, την απιστία στην Υπηρεσία, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, την νομοθεσία για τη δήλωση και έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» και περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.


Επίσης, η υπόθεση διερευνάται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Τις αστυνομικές έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και άλλων συνεργών τους, διεξάγει το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΙΚΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: