www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Γερμανικά και γαλλικά στα δημοτικά από το νέο σχολικό έτος


Γερμανικά και γαλλικά θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από το νέο σχολικό έτος οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τα γερμανικά θα διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής από την α' λυκείου.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της υπογραφής χάρτας συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Στόχος της είναι η ελληνογερμανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η χάρτα, που αφορά 340.000 μαθητές και 2.500 καθηγητές, προβλέπει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επιμόρφωση γερμανικής γλώσσας όσον αφορά τους καθηγητές,
την από κοινού διοργάνωση δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και τη συνεργασία για τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας στα ελληνικά δημόσια σχολεία.

Προβλέπονται ακόμη επισκέψεις σχολείων στο Ινστιτούτο Γκαίτε αλλά και επισκέψεις του Γκαίτε σε σχολεία (πρότυπα μαθήματα, εργαστήρια μαθητών, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες). Εκπαιδευτικό υλικό του Γκαίτε θα αναρτηθεί στο Ψηφιακό Σχολείο, ενώ θα παρέχονται υποτροφίες σε καθηγητές Γερμανικών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Την ιδιαίτερη χαρά του για την υπογραφή της χάρτας εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως γλωσσολόγου για να επισημάνει ότι «δεν έχουμε ακόμη τη γλωσσική πολυμορφία που απαιτεί μια σύνθετη παιδεία».

Ο κ. Μπαμπινιώτης υπογράμμισε ότι η χάρτα διευρύνει και εμβαθύνει το πεδίο γλωσσομάθειας και έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια την οποία αγκαλιάζει το υπουργείο Παιδείας. Έκανε, παράλληλα, γνωστό ότι, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, είχε συζητηθεί η ίδρυση ενός αριθμού σχολείων ξένων σχολών.


Την ικανοποίησή της για τη συνεργασία εξέφρασε η Εύη Χριστοφιλοπούλου και αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η ίδια στη γλωσσομάθεια, όχι μόνο ως υφυπουργός Παιδείας, αλλά και ως εκπαιδευτικός και μητέρα. «Δώσαμε μάχη για τη γλωσσομάθεια» τόνισε.


«Η χάρτα συνεργασίας βοηθάει, εμβαθύνει, εμπλουτίζει τις ικανότητες και τα προσόντα που έχουν ήδη οι εκπαιδευτικοί μας για να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν κοινωνοί της γερμανικής γλώσσας και των άλλων γλωσσών, να γίνουν κοινωνοί των αξιών, του πολιτισμού των χωρών της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Το ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα είναι το παλαιότερο στο εξωτερικό, είναι ο σκαπανέας της πολιτικής που συνδέει τις δυο χώρες» είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου, Μπρούνο Γκρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: