www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Κατάρτιση μνημονίου για τους υπερχρεωμένους δήμους

Tη διαδικασία κατάρτισης των κριτηρίων για την ένταξη των 58 υπερχρεωμένων δήμων σε καθεστώς μνημονίου αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δώσει λύση στο εν λόγω πρόβλημα που αντιστοιχεί σε χρέος 1,8 δισ. ευρώ.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι βρέθηκαν άλλωστε στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της οποίας, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ενημερώθηκε από δημάρχους προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα.

Από το υπουργείο προκρίνεται η επιλογή «να μην μπουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι οι δήμοι», αλλά να υπάρξει μια διαβάθμιση στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων, με την αναλυτική καταγραφή των χρεών τους, των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και των βεβαιωμένων εσόδων τους.

Πιέσεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων άσκησε και το ΔΝΤ μετά το πρόσφατο περιστατικό με τους δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών, όταν λόγω της μη εξόφλησής δανειακών υποχρεώσεών τους προς ξένες τράπεζες το Ταμείο απείλησε, έστω και προσχηματικά, να μην
εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Τέλος, στόχος τόσο του υπουργείου όσο και των δήμων, είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των τελευταίων με την έγκριση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: