www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ο πρώτος μανδύας που κρύβει τον χώρο και τον χρόνο!

Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές ομάδες ανέπτυξαν μηχανισμούς οι οποίοι καταφέρνουν να χειρίζονται το φως και να διατηρούν αθέατα τα αντικείμενα που βρίσκονται στην εμβέλεια τους. Μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ έκανε ένα βήμα περισσότερο αναπτύσσοντας έναν μηχανισμό που όχι μόνο κρύβει από την κοινή θέα κάποιο αντικείμενο αλλά εξαφανίζει και τον χρόνο. Ο νέος μανδύας δημιουργεί χρονικά κενά κατά την διάρκεια των οποίων συμβαίνουν γεγονότα που όχι μόνο δεν γίνονται ορατά αλλά θα είναι σαν μην συνέβησαν ποτέ.

Οι χρονικοί φακοί

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κορνέλ δημιούργησε τον πρώτο «χωροχρονικό» μανδύα. Οι ερευνητές κατάφεραν να στείλουν μια δέσμη φωτός μέσα από δύο «φακούς χρόνου» οι οποίοι επιβράδυναν και συμπίεσαν τη δέσμη πριν την αφήσουν στη συνέχεια και πάλι ελεύθερη να συνεχίσει την πορεία της.

Έτσι κάποιος που παρατηρεί το σημείο που βρίσκεται ο μανδύας βλέπει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει «πίσω» από τον μανδύα. Ο νέος μηχανισμός δεν καμπυλώνει τον χρόνο όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους μηχανισμούς για τον χώρο οι οποίοι
στην ουσία «λυγίζουν» το φως ώστε να κρύβονται από την κοινή θέα τα αντικείμενα.

Η διαδικασία επιβράδυνσης - επιτάχυνσης του φωτός δημιουργεί κενά μέσα στα οποία ο χρόνος σταματά και τα πράγματα για τον εξωτερικό παρατηρητή εξαφανίζονται. Μέχρι στιγμής η συσκευή λειτουργεί μόνο για 110 νανοδευτερόλεπτα με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το καλύτερο που θα μπορούν να επιτύχουν σε αυτή την φάση της έρευνας είναι τα 120 μικροδευτερόλεπτα.

Ο μανδύας στους δρόμους


Στον δικτυακό τόπο επιστημονικών θεμάτων Popsci.com παρουσιάζεται ένα παράδειγμα ώστε να γίνει κατανοητή η λειτουργία της συσκευής. Φανταστείτε λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο. «Για να δημιουργήσεις ένα κενό σε αυτόν, επιβραδύνεις τα αυτοκίνητα στο ένα σημείο και επιταχύνεις τα άλλα από ένα σημείο και κάτω. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα κενό κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορεί κανείς να καταγράψει τι έχει διαδραματιστεί» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τη δημιουργία του νέου μηχανισμού με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πρόκειται για μια επανάσταση στον χώρο των εφευρέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: