www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ράβε-ξήλωνε στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Ολα τα σενάρια εξετάζει το υπουργείο Υποδομών σχετικά με τις παρεμβάσεις για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, όπου όπως φαίνεται προβλέπουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επιβάτες.


Σύμφωνα με ένα από τα πιο ισχυρά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο δρομολογείται η καθιέρωση δύο τύπων εισιτηρίων, ένας για τα οδικά μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ένα για τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το αστικό τμήμα του προαστιακού). Η τιμή των εισιτηρίων δεν έχει ακόμα "κλειδώσει" ωστόσο εκτιμάται πως για τα μεν οδικά μέσα θα ανέρχεται σε 1,20 ευρώ ανά διαδρομή και για τα σταθερής τροχιάς σε 1,40 ευρώ, πάλι ανά διαδρομή.

Παράλληλα και όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς κατάργηση η ρύθμιση με την οποία ένα εισιτήριο ίσχυε για απεριόριστες μετεπιβιβάσεις και για χρονικό διάστημα 1,5 ώρας από τη στιγμή της επικύρωσής του από τον επιβάτη.

Εφόσον καθιερωθούν τελικά δύο τύποι εισιτηρίων θα πρόκειται για μια τιμολογιακή πολιτική που κινείται κόντρα στη λογική των μετεπιβιβάσεων. Το ενιαίο εισιτήριο (αξίας σήμερα 1 ευρώ) δημιουργήθηκε με κύριο στόχο να ενθαρρυνθεί η συνδυαστική χρήση των συγκοινωνιακών μέσων
και να μην υπάρχουν επικαλύψεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και σε εκείνα των μέσων σταθερής τροχιάς. Μάλιστα στις αρχές του μήνα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε αλλαγές σε περισσότερες από 20 λεωφορειακές γραμμές στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, προαναγγέλλοντας και παρόμοιες παρεμβάσεις στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο όλα αυτά είναι ακόμα υπό συζήτηση, γεγονός που προκαλεί μια σημαντική παρενέργεια. Αν και οδεύουμε στο τέλος Δεκεμβρίου ο ΟΑΣΑ δεν έχει ανακοινώσει πόσο θα κοστίζουν οι ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Ενδεικτικά σημειώνεται πως η ετήσια κάρτα για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας κοστίζει 350 ευρώ σήμερα, ενώ η μηνιαία κάρτα στοιχίζει 35 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: