www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Αιολικά γλυπτά» στο μουσείο Μπενάκη

Από αύριο η ταράτσα του μουσείου Μπενάκη περιμετρικά στην οδό Κουμπάρη και Βασ. Σοφίας θα φωτίζεται με τα «αιολικά γλυπτά» του Στράτου Καβαλλιεράτου. Πρόκειται για 21 ξύλινες κατασκευές με έλικες που φέρουν μικρούς πολύχρωμους λαμπτήρες και στη βάση τους μια γεννήτρια «μινιατούρα», η οποία ενεργοποιείται με το φύσημα του ανέμου.


Το ενδιαφέρον για τον καλλιτέχνη είναι η κίνηση του φωτός που εκπέμπουν τα έργα, μεμονωμένα και σαν σύνολο , μεταβαλλόμενα ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου που κινεί τις έλικες .

Όταν πέφτει το φως της ημέρας και χάνεται η οπτική επαφή με τα γλυπτά, μένει ένας φωτεινός πολύχρωμος περιστρεφόμενος δίσκος.

Οι πειραματισμοί του Στράτου Καβαλλιεράτου με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά ξεκίνησαν στην Ανάφη από οικολογικό ενδιαφέρον και από το 2000 εξελίχθηκαν σε ένα απρόσμενο
εικαστικό παιχνίδι.

«Πρόκειται για μια περίεργη και απρόβλεπτη μορφή τέχνης που δε σε αφήνει να πλήξεις. Το βλέμμα εστιάζει στους πολύχρωμους κύκλους “μέχρι που μαγεύεται”» λέει ο καλλιτέχνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: