www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η ελληνική γλώσσα γίνεται παγκόσμιο «εργαλείο»

Υπάρχουν και καλά νέα μέσα στην ελληνική καταχνιά. Η ελληνική γλώσσα γίνεται πλέον μια παγκόσμια γλώσσα, κυρίως μέσω του διαδικτύου – για να συνεννοούνται καλύτερα και με μεγαλύτερο πλούτο οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.


Οκτώ Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν καθιερωθεί η ελληνική γλώσσα ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα το CNN μοιράζει παγκοσμίως με πρώτο προορισμό αγγλόφωνους και ισπανόφωνους, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με τίτλο, Hellenic Quest.

Η μέθοδος αυτή διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας περιέχει προβολή πληροφοριών στην οθόνη του υπολογιστή με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple και ο πρόεδρός της Τζον Σκάλι εξηγώντας γιατί παράγεται το πρόγραμμα αυτό είπε: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο
που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και να προσθέσει ιδέες και γνώσεις περισσότερες από όσες γνωρίζει σήμερα ο άνθρωπος».

Το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια δημιούργησε ένα πρόγραμμα αποθησαύρισης της ελληνικής γλώσσας βάζοντας επικεφαλής της προσπάθειας την Ελληνίστρια γλωσσολόγο Μακ Ντόναλι και τους καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνελ και Πάκαρ.

Στον ηλεκτρονική υπολογιστή του Πανεπιστημίου Ίμυκο αποθηκεύτηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της ελληνικής γλώσσας, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.

Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 αρχαία συγγράμματα και για το θέμα αυτό ο καθηγητής Μπρούνελ δήλωσε ότι : «Η επαφή με την ελληνική γλώσσα θα βελτιώσει τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Τέλος οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν τα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής γλώσσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: