www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Γερμανοί βουλευτές ζητούν Εξεταστική για την Ελλάδα

«Πρόκειται για μεμονωμένη άποψη.Το θέμα δεν πρόκειται να έχει συνέχεια» . Αυτό δήλωσε χθες στο Βερολίνο εκπρόσωπος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (είναι ο μικρός κομματικός «αδελφός» των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ ) σε ερώτηση του «Βήματος», αν η πρόταση του βουλευτή κ. Χανς Μίχελμπαχ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με την «κίβδηλη» συμμετοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη απηχεί τις απόψεις όλου του κόμματος. «Οι άλλοι βουλευτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό » πρόσθεσε.

Το ότι οι φωνές για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής πέφτουν μάλλον στο κενό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η καμπάνια που εξαπέλυσε τελευταία η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Βild» (καθημερινό τιράζ: 3,5 εκατομμύρια φύλλα) εναντίον του κ. Αϊχελ θα εκτονωθεί σύντομα. Το αντίθετο, μάλλον: το θέμα «Εξαπάτηση των Γερμανών από τους ΄Ελληνες» πουλάει όσο κανένα άλλο
από την περασμένη άνοιξη στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την «Βild», το «σκάνδαλο» με τον κ. Αϊχελ άρχισε στις 26 Απριλίου 2000, όταν το μέλος του προεδρείου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας Βundesbank κ. Χανς Ρέκερς πρότεινε δημόσια την αναβολή ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη κατά έναν τουλάχιστον χρόνο, επειδή, όπως είπε, η χώρα αυτή ήταν «ανεπαρκή οικονομική δύναμη» . Αυτό προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τού τότε υπουργού Οικονομικών κ. Ι.Παπαντωνίου προς τον κ. Αϊχελ, ο οποίος, με τη σειρά του, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βundesbank κ. Ερνστ Βελτέκε για να του ζητήσει να υπενθυμίσει στον κ. Ρέκερς ότι δεν έχει δικαίωμα να εκφράζει «προσωπικές απόψεις» στο όνομα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Για την «Βild» τo τηλεφώνημα του κ. Αϊχελ αποτελεί μνημείο λογοκρισίας αφού είχε έναν και μοναδικό στόχο: να «κλείσει» το στόμα του κ. Ρέκερς. Εξίσου «απαράδεκτο» ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, και ένα γράμμα που απέστειλε ο κ. Αϊχελ προς τον κ. Βελτέκε για το ίδιο θέμα και το οποίο καταλήγει με τη φράση: «Θα ζητήσω γραπτά συγγνώμη από τους έλληνες συναδέλφους μου για τις δηλώσεις του κ. Ρέκερς».

Ούτε από αυτό το γράμμα, όμως, ούτε από τα άλλα ντοκουμέντα που παραθέτει η «Βild» προκύπτει οποιαδήποτε συμμετοχή του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού σε «εξαπάτηση» στο θέμα της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Απλώς, ο κ. Αϊχελ, ευθυγραμμισμένος με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες που για πολιτικούς λόγους έκαναν τα «στραβά μάτια» στις όποιες «αλχημείες» της Αθήνας, είπε «ναι» στην ένταξη- όπως εξάλλου και οι Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί στη Γερμανία. Και αυτό το τελευταίο εξηγεί επαρκώς γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: