www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση βλαβών μετά το εγκεφαλικό

Ένα νέο φάρμακο που μπλοκάρει ένα μόριο που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων μετά το εγκεφαλικό, δοκίμασαν με επιτυχία σε ποντίκια Αμερικανοί επιστήμονες.


Η θετική αυτή εξέλιξη δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα υπάρξει ένα φάρμακο, το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ανακάμπτουν ταχύτερα και με λιγότερες βλάβες από ένα εγκεφαλικό.

Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν μια περιοχή του εγκεφάλου στερείται το οξυγόνο, συνήθως λόγω φραγμένων (ισχαιμικό επεισόδιο) ή κατεστραμμένων (αιμορραγία) αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο τα κύτταρα δεν είναι δυνατό να αναζωογονηθούν.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια φυσική διαδικασία, το μόριο-νευροδιαβιβαστής GABA, που υπάρχει μέσα στα κύτταρα γύρω από την περιοχή του εγκεφαλικού, φαίνεται να
μπλοκάρει την εξέλιξη της αποκατάστασης των νευρώνων και να τους εμποδίζει να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες του UCLA χορήγησαν στα πειραματόζωα (στα οποία προηγουμένως είχε προκληθεί εγκεφαλικό) ένα φάρμακο που μπλόκαρε τη δράση του GABA και έτσι πέτυχαν να βελτιώσουν αισθητά την ικανότητα του εγκεφάλου να αυτό-επιδιορθώνει τη βλάβη που είχε υποστεί.

Πάντως, όπως είπαν, αν και ελπίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο φάρμακο για τους ανθρώπους, οι κλινικές δοκιμές θα πάρουν αρκετό χρόνο.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα κύτταρα γύρω από την περιοχή της κυρίως βλάβης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην «πλαστικότητα» του εγκεφάλου, δηλαδή στην ικανότητά του να ανακάμπτει και να περιορίζει μόνος του τη ζημιά.

Αυτή η δυνατότητα «ανα-καλωδίωσης» των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), που μπορούν να συνάπτουν μεταξύ τους νέες συνδέσεις για να αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν εξαιτίας του εγκεφαλικού, καθορίζουν σε ένα βαθμό πόσα προβλήματα θα αφήσει ένα εγκεφαλικό σε ένα άνθρωπο στην υπόλοιπη ζωή του.

Το 1/3 όσων επιζούν μετά από ένα εγκεφαλικό, ποτέ δεν επανακτούν αρκετές εγκεφαλικές λειτουργίες για να μπορέσουν να αυτοεξυπηρετηθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: