www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πειραματικό φάρμακο «μπλοκάρει» το Αλτσχάιμερ

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενός νέου φαρμάκου το οποίο δείχνει ότι μπορεί όχι μόνο να «φρενάρει» την επιδείνωση της κατάστασης ενός ασθενή με Αλτσχάιμερ αλλά και να αντιστρέψει τα συμπτώματα της νόσου. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell στη Νέα Υόρκη πραγματοποιούν δοκιμές με το φάρμακο Κiovig (στις ΗΠΑ είναι γνωστό με το όνομα Gammagard) το οποίο χορηγούν σε 360 άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου. Το φάρμακο αποτελεί μείγμα αντισωμάτων από το ανθρώπινο αίμα και όπως διαπιστώνεται σταματά τη συρρίκνωση του εγκεφάλου διατηρώντας σε κα λά επίπεδα τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης των ασθενών.

Το φάρμακο χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση μια φορά το δεκαπενθήμερο και περιέχει αντισώματα του αίματος εναντίον μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές και πιστεύεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Το β-αμυλοειδές σχηματίζει τις λεγόμενες «πλάκες» που
συνδέονται με τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Στις πρώτες δοκιμές το φάρμακο μείωσε μέχρι και 42% την πρόοδο της νόσου. Ενα σοβαρό μειονέκτημα του φαρμάκου είναι ότι απαιτείται η εύρεση μεγάλων ποσοτήτων αίματος για να καταστεί εφικτή η παραγωγή του σε μεγάλη κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: