www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

«Ενεργοβόρα» τα ελληνικά νοικοκυριά λέει ο Γ. Παπανδρέου

Πρώτα στην κατανάλωση ενέργειας έρχονται τα ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που κοινοποίησε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης στο Ζάππειο για την παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον».


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρ' ότι το κλίμα στη Μεσόγειο είναι λίγο πολύ το ίδιο στην Ελλάδα καταγράφεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας κατά 30% από ότι στην Ισπανία ή κατά 50 % σε σχέση με την Πορτογαλία, ενώ είναι, δε, διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας.

Χώρες όπως η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, δεν έχουν άλλη επιλογή από το μοντέλο της
πράσινης ανάπτυξης.

"Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας, σε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50 % των επενδύσεων στη χώρα. Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή", σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Tα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατά πολύ περισσότερο, καθώς μόνο το 8 % των φτωχών νοικοκυριών ζουν σε κτίρια με μόνωση, ενώ πληρώνουν 127 % παραπάνω για θέρμανση σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδήματα, εκ των οποίων το 64% ζει σε σπίτια με μόνωση.

Τίνα Μπιρμπίλη: Τουλάχιστον 25% έκπτωση για τα πράσινα κτίρια

Η υπουργός Περιβάλλοντος,Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011, ενώ έως το Μάρτιο θα έχει προκυρηχθεί το σύνολο των δράσεων του μέσω των οποίων θα γίνει αναβάθμιση σε κατοικίες, εμπορικά κτίρια αλλά και κτίρια του δημόσιου τομέα. Διευκρίνισε, δε, πως μέσω του προγράμματος θα εξασφαλίζεται έκπτωση για τις παρεμβάσεις αυτές το λιγότερο κατά 25%.

Γιάννης Μανιάτης: Κάτω του 5% το επιτόκιο δανείων για ενεργειακές παρεμβάσεις

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ανακοίνωσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες θα τρέξει το πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ'οίκον" μέσω του οποίου θα παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακές παρεμβάσεις. Για το εν λόγω πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερις τράπεζες προσφέροντας επιτόκιο 7,4%, αλλά, σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί τελικά κάτω από το 5%.

Στην εκδήλωση στο Ζάππειο παρουσίασης του προγράμματος συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων της κτηματαγοράς, το ΤΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: