Επί 18 χρόνια ζούσε με τον πόνο. Πρόκειται για 50χρονη καρδιοπαθή Θεσσαλονικιά. Η αντιμετώπιση του πόνου ήταν επικίνδυνη και δύσκολη λόγω του βηματοδότη που έφερε.
Οι πόνοι των αρθρώσεων, των ισχίων και της οσφυϊκής μοίρας πιθανότατα προκλήθηκαν από χορήγηση ισχυρού φαρμάκου στο εξωτερικό για την καρδιοπάθειά της. Αποτελεί ένα από τα 5 περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Η ανακούφιση ήρθε το καλοκαίρι έπειτα από επέμβαση στο Ιατρείο Πόνου της Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού νευροδιεγέρτη, με ηλεκτρόδια που εφαρμόζουν στη σπονδυλική στήλη και μειώνουν τον πόνο.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που παρόμοιος νευροδιεγέρτης εφαρμόζεται σε ασθενή με βηματοδότη, ενώ αντίστοιχα περιστατικά αναφέρονται ελάχιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, Δημήτρης Βασιλάκος.
Η «ασθενής» παλαιότερα έπαιζε μπάσκετ και λάτρευε τις βόλτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης. «Μπορώ πλέον να περπατήσω μόνη μου, χωρίς να έχω αφόρητους πόνους. Βγαίνω με φίλους για
φαγητό. Κοιμάμαι χωρίς διαταραχές πόνου». Ηταν εκπαιδευτικός, αλλά... πήρε αναπηρική σύνταξη. «Ταλαιπωρήθηκα αρκετά από επιτροπές του ΙΚΑ. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι έπασχα από χρόνιο πόνο. Θεωρούσαν τον πόνο, σύμπτωμα», εξηγεί η ίδια.
Σήμερα ο χρόνιος πόνος θεωρείται ασθένεια και όχι σύμπτωμα, και έτσι αντιμετωπίζεται στα Ιατρεία Πόνου. Στο Ιατρείο Πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές αντιμετώπισής του, ώστε να βρεθεί η πλέον κατάλληλη για κάθε ασθενή. «Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθενούς ήταν δύσκολη», εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Βασιλάκος από το ΑΧΕΠΑ και συνεχίζει: «Μέχρι σήμερα υπήρχε κίνδυνος θανάτου από την εφαρμογή νευροδιεγέρτη σε ασθενή με βηματοδότη.
Τελικά βρέθηκε ένα εξελιγμένο μοντέλο, που μπορεί να κάνει ασφαλή την εφαρμογή σε καρδιοπαθή ασθενή με βηματοδότη. Ο νευροδιεγέρτης τοποθετείται υποδόρια στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς και ένα λεπτό καλώδιο με ηλεκτρόδιο εφαρμόζεται στο νωτιαίο μυελό του πάσχοντος. Μόλις ο νευροδιεγέρτης "αντιληφθεί" τον πόνο, προκαλεί μούδιασμα στο νωτιαίο μυελό με ηλεκτρική εκκένωση και καλύπτει τον πόνο. Δεν τον εξαφανίζει, αλλά τον μειώνει αισθητά», εξήγησε ο διευθυντής του Ιατρείου Πόνου του ΑΧΕΠΑ.
Η μέθοδος φέρνει επανάσταση στις ιατρικές εφαρμογές και ανοίγει το δρόμο και για άλλες επουλώσεις, ακόμα και εξαλείψεις πόνου και οδυνηρού άλγους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου