www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

«Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πια την Ελλάδα ως απειλή»

Αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας διακρίνει ο πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και υποστηρίζει πως η χώρα του δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή.


«Η Τουρκία, δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή, ασχολείται περισσότερο με το κουρδικό, τη Μέση Ανατολή, τα θέματα στον Καύκασο, την Αρμενία», σχολιάζει ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Παρατηρεί ακόμα ότι «το θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου δεν έχουν πια την καθοριστική σημασία που είχαν παλαιοτέρα», και συμπληρώνει ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει την άποψη: «διατηρούμε τις
θέσεις μας, αλλά συνεχίζουμε τη ζωή μας».

«Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o καθηγητής διεθνών σχέσεων, κ. Μενσούρ Ακγκιούν σύμβουλος διεθνών σχέσεων του σεβαστού στην Τουρκία Ινστιτούτου TESEV.

H αλλαγή αυτή, που στοχεύει στα μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται από το 2002 με την εκλογή του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης. «Η επερχόμενη επίσκεψη (στην Αθήνα) του Τούρκου πρωθυπουργού αντανακλά αυτή την αλλαγή», τονίζει ο κ. Ακγκιούν.

Ο Τούρκος καθηγητής σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πάντα από την Άγκυρα ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος. «Από την Αλβανία έως την Αρμενία υπάρχει χώρος για την συνεργασία με την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ενώ επί τριάντα και πλέον χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε να περιορίσει την Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων και προχωρούσε σε συμμαχίες με κράτη και -περισσότερο- χρησιμοποιούσε το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στην Αλβανία, στην Βοσνία κτλ. για να περιορίσει την Ελλάδα, αυτό άλλαξε τώρα εντελώς».

«Αυτό που έχει σημασία για την Τουρκία είναι η σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει πλέον ένα κοινό όραμα (με την Ελλάδα) στα Βαλκάνια», λέει ο Ακγκιούν. «Ο στόχος δεν είναι ο περιορισμός της Ελλάδας, αλλά αντίθετα η συνεργασία με την Ελλάδα για να λυθούν τα προβλήματα».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: