www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

΄Εξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» ο Ρουμπινί

Αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ προβλέπει ο Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμώντας πως η χώρα αλλά και άλλες «δυσκίνητες» οικονομίες της περιοχής ενδεχομένως να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ τα επόμενα χρόνια.


Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg, ο γνωστός καθηγητής υποστήριξε πως χρειάζεται μια «πραγματική υποτίμηση» του ευρώ προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα σε χώρες
όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Το ευρώ θα παραμείνει το νόμισμα πολύ λίγων χωρών, οι οποίες έχουν «ισχυρά δημοσιονομικά και οικονομικά θεμελιώδη», τόνισε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ρουμπινί εκτίμησε πως είναι «αδύνατη» η επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 13% στο 3%. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, εντός των επόμενων ετών, μία ή περισσότερες από αυτές τις “δυσκίνητες” οικονομίες να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.»

Όσον αφορά στα μέτρα λιτότητας που δεσμεύτηκε να λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για λήψη οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες της στο βαθμό που χρειάζεται.

«Καθώς αυξάνονται οι φόροι και μειώνονται οι δαπάνες βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Το ΔΝΤ αναμένει άλλα 2-3 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα. Πόση άλλη λιτότητα και ύφεση μπορεί να αντέξει μια χώρα;», διερωτήθηκε ο Νουριέλ Ρουμπινί.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: